Rulouri cu scortisoara, desertul perfect pentru Anul Nou

| | Modificat: 2018-12-29 14:11:48

Am mancat de Craciun cozonaci pufosi, cu multa nuca si cu stafide. Am mancat si prajituri in straturi, cu multa crema, si turta dulce sau fursecuri cu ciocolata. Sunt dulciurile clasice de pe masa de sarbatoare, dar ce facem de Revelion, pentru ca nu prea exista traditii in acest sens si cu toate acestea ceva dulce trebuie sa avem la cina festiva.

rulouri-scortisoara

Multe gospodine opteaza in seara de Revelion pentru un tort. In general, un tort usor, eventual diplomat, cu crema lejera si multe fructe de sezon. Dar parca totusi nu are aroma la care ne-am astepta. E totusi iarna, iar gandul ne fuge la parfumul valiliei si al scortisoarei.

Tocmai de aceea va propunem azi o reteta de rulouri cu scortisoara. Sau ceea ce mai obisnuim sa numim cinnamon rolls, dupa reteta originala. Sunt un fel de cuiburi din aluat dospit, dulci si foarte parfumate, stropite din plin cu o glazura alba, care ti se topesc pur si simplu in gura. Daca n-ai mai facut pana acum, te anuntam din start ca reteta nu este tocmai usoara, e chiar laborioasa, dar daca ai framantat cozonaci si ti-au iesit bine, rulourile cu scortisoara iti vor iesi si ele perfecte!

Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru rulourile cu scortisoara:

Pentru aluat:

  • 250 ml lapte cald
  • 80 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 2 oua
  • 50 g unt
  • 1 lingura ulei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 600 g faina

Pentru umplutura:

  • 100 g zahar
  • 40 g unt topit
  • 2 lingurite rase cu scortisoara

Pentru glazura:

  • 160 g crema de branza Philadephia
  • 40 g unt
  • 70 g zahar pudra

Cum se prepara aluatul pentru rulouri cu scortisoara:

Intr-un vas destul de mare, poate fi un bol mare pentru salata, toarna laptele caldut. Adauga in el zaharul, drojdia, amesteca-le ca sa se dizolve, apoi lasa-le deoparte timp de 10 minute pana ce se formeaza spuma.

rulou

Peste adauga ouale, un praf de sare, zaharul vanilat, untul moale (dar nu topit), uleiul si amesteca-le bine cu o spatula din silicon sau cu o lingura din lemn. Adauga apoi faina cernuta in prealabil si framanta bine, ca la cozonac, pana obtii un aluat moale, elastic, care ti se desprinde de pe palme si de pe peretii vasului. Cand ai terminat de framantat, acopera vasul cu un prosop curat si lasa aluatul intr-un loc cald la dospit timp de 60 de minute.

Scoate apoi aluatul si intinde-l pe masa de bucatarie tapetata usor cu faina. Intinde o foaie cu grosimea de 1 centimetru si unge-o pe toata suprafata cu unt topit. Presara apoi zahar si scortisoara. Pentru a se imprastia uniform, poti amesteca inainte zaharul cu scortisoara.

Ruleaza aluatul, apoi cu o ata taie rulouri groase cam de 3 centimetri. Aseaza-le intr-o tava imbracata in hartie de copt, la distanta unele de altele, apoi lasa-le jumatate de ora sa mai creasca. Coace-le la cuptorul incalzit la 180°C timp de cel mult jumatate de ora.

rulou-scortisoara

In timp ce rulourile cu scortisoara sunt in cuptor, prepara glazura. Mixeaza intr-un bol, la viteza mica, crema de branza cu untul moale. Adauga apoi zaharul pudra si amesteca bine. Cand scoti rulourile din cuptor, unge-le rapid cu aceasta glazura alba, asa incat sa patrunda bine in ele.

Taguri Deserturi Deserturi revelion Retete deserturi

Articole recomandate

Citeste si despre