Cele mai indragite pajituri de romani

/ / Modificat: 2019-03-15
Cele mai indragite pajituri de romani

Produsele traditionale romanesti sunt printre cele mai gustoase si savuroase produse. Incepand de la preparate din carne si pana la prajituri, stramosii nostrii au avut grija sa ne transmita cele mai bune retete.

Prajiturile romanesti, raman totusi in topul preferintelor legate de cele mai bune preparate din tara noastra.

Stim cu totii ca in traditiile romanesti, orice sarbatoare sau eveniment se marcheaza cu preparate gustoase pregatite de gospodinele noastre. Bunicilor sau mamelor noastre, mereu le place sa gateasca ceva delicios sau specific romanesc, pentru a-i surprinde pe cei dragi. Prajiturile, in acest caz, sunt preparatul cel mai des facut in casa de gospodine. Retetele bine pastrate si transmise din generatie in generatie sunt folosite pentru a prepara cele mai gustoase prajituri.

Turistii straini, care ne viziteaza tara sunt intampinati de fiecare data de catre gazdele romanesti cu cele mai celebre preparate romanesti si cu ospitalitatea specifica fiecarei zone a tarii. Cum orice masa specifica romaneasca se termina cu servirea unui desert delicios, doua retete de prajituri sunt cele mai populare si indragite, atat de romani, cat si de straini.

Prajitura cu mere

Este clasata pe primul loc in preferintele romanilor. Cu siguranta, nu exista o masa festiva sau o sarbatoare in care prajitura cu mere sa lipseasca. De-a lungul timpului, reteta acestei prajituri s-a adaptat sub diverse forme, s-au adaugat noi ingrediente si s-au incercat diferite variante de preparare. Reteta traditionala si pastrata din caietul bunicii cu deserturi, este aceasta:

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 2 oua mari, intregi
  • 9 linguri de zahar
  • 9 linguri de lapte
  • 9 linguri de ulei
  • 12 linguri de faina (sau cat cuprinde)
  • 1 lingurita praf de copt

Pentru umplutura de mere

  • 1 kg de mere (dulce-acrisoare, aproximativ 6 mere)
  • Zahar dupa gust
  • Scortisoara dupa gust

Mod de preparare

Unul dintre secretele reusitelor acestor prajituri preparate in casa de catre bunicile noastre, este cuptorul sobei, la care acestea coceau prajiturile. Putem spune ca nimic nu se compara cu o prajitura scoasa proaspat din cuptorul sobei.

Pasii pentru realizarea acestei prajituri sunt foarte simpli si daca nu ati preparat inca o prajitura cu mere, este ocazia perfecta sa o faceti!

Pentru inceput, se bat ouale la viteza mare impreuna cu zaharul. Tot acest proces pana se topeste complet zaharul. Treptat vom adauga uleiul, laptele si faina si vom amesteca totul, la viteza media, astfel incat sa avem o compozitie omogena. Aluatul trebuie sa fie putin mai gros decat cel pentru prepararea clatitelor.

Dupa ce am curatat si dat pe razatoare merele, le vom pune la foc mic impreuna cu zaharul si scortisoara si vom amesteca, pana cand zaharul se topeste. Vom lasa merele la racorit.

Ungem o tava cu unt si presaram faina, iar la cuptorul preincalzit la 180 grade Celcius, punem jumatate din aluat si o bagam la cuptor timp de 10-12 minute. Scoatem si punem amestecul de mere peste, dupa care turnam cealalta jumatate de aluat. Punem totul la cuptor timp de 30-40 minute.

Prajitura cu visine

In sezonul de vara, tarta cu visine sau prajitura cu visine este preferata gospodinelor. Cu un gust racaritor, dulce-acrisor, este prajitura perfecta pentru zilele toride de vara. Din acest motiv, probabil, romanii o au in topul preferintelor.

Ingrediente

  • 4 oua
  • 150 gr de zahar
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 180 gr faina
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • 200 gr visine (curatate de samburi)

Mod de preparare

Albusurile se bat spuma, pana devin lucioase si tari. Treptat se adauga zaharul si se mixeaza totul la viteza medie. Deasupra adaugam restul ingredientelor: galbenusurile, faina, praful de copt, zaharul vanilinat si uleiul. Mixam totul pana compozitia devine una omogena. Intr-o tava tapetata cu unt si faina, turnam compozitia obtinuta si adaugam visinele. Punem prajitura la copt, la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, timp de 30-35 de minute.

Aceste doua prajituri sunt printre cele mai indragite de romani, nu lipsesc de la mesele festive si sunt si foarte simplu de facut!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prajituri Deserturi

Articole recomandate

Citeste si despre