Urmareste-ne:

In prag de Halloween: retete sanatoase cu dovleac

Chiar daca nu este o sarbatoare traditionala a romanilor, seara de Halloween poate fi o ocazie in plus de a te bucura impreuna cu familia de roadele bogate ale toamnei, consumate in forma specifica evenimentului amuzant. Iar pentru ca ne aflam in prag de week-end, doua retete sanatoase cu dovleac iti vor fi cu siguranta de ajutor.

Dovleacul este o sursa importanta de nutrienti cu nenumarate beneficii pentru sanatate, fiind bogat in vitamina A si fibre, fara sa contina multe calorii. Daca te-ai obisnuit sa consumi dovleacul doar in placinta, a sosit momentul sa iei in calcul si alte variante delicioase preparate cu acest aliment, precum briosele si coltunasii din dovleac.

Briose cu dovleac

  • 3 cani de faina din grau;
  • 1 cana de zahar;
  • 1 lingura de praf de copt;
  • 1 lingura de scortisoara;
  • 1 jumatate de lingurita de sare;
  • 500 grame de dovleac la conserva/fiert;
  • trei sferturi de cana de smantana degresata;
  • 1 treime de cana de lapte;
  • 100 ml de ulei vegetal;
  • 1 lingurita de extract de vanilie;
  • 1 ou mare + albusul de la 1 inca ou un mare;
  • 1 lingura de zahar tos;
  • 1 lingurita si jumatate de zahar brun;
  • spray pentru gatit.

Incalzeste cuptorul in prealabil la 375 de grade. Imparte faina in doua cani gradate si niveleaza suprafata cu un cutit. Amesteca faina si urmatoarele 5 ingrediente din lista de mai sus (pana la sare inclusiv) intr-un bol mediu, amestecand energic cu un tel.

Amesteca apoi dovleacul la conserva/fiert cu urmatoarele 6 ingrediente (pana la albusul de ou, inclusiv) si adauga faina in plus pana cand obtii o compozitie suficient de densa pentru copt. Umple apoi cele 18 forme de briose cu aluatul si adauga deasupra spray-ul pentru gatit. La sfarsit, pulverizeaza zaharul tos si cel brun si lasa-le la copt timp de 25 de minute.

O briosa va avea doar 169 de calorii.

briose_cu_dovleac.

Coltunasi cu dovleac

  • 1 cana de dovleac la conserva/fiert;
  • o treime de cana de branza Parmezan;
  • 1 sfert de lingurita sare;
  • piper negru;
  • 6 foi de placinta;
  • 1 lingurita de sare;
  • 150 ml de supa de pui;
  • 1 lingura si jumatate de unt;
  • patrunjel tocat.

Amesteca dovleacul, parmezanul, sarea si piperul, apoi aseaza compozitia in mijlocul foilor de placinta si uneste colturile pana cand obtii mici triunghiuri. Aseaza pachetelele intr-o oala cu apa fierbinte si 1 lingurita de sare. Lasa-le sa fiarba 7 minute si apoi scurge-le. Pune supa de pui si untul intr-o tigaie, apoi adauga coltunasii fierti. La final, presara patrunjelul.

O portie constituita din 4 coltunasi va avea 162 de calorii.

coltunasi_cu_dovleac

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Retete dovleac Retete sanatoase dovleac Retete light dovleac

Adelina Dobrin

Redactor Copilul.ro

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul