Idei sanatoase de mic dejun pentru diminetile in graba

/ / Modificat: 2017-09-13
Idei sanatoase de mic dejun pentru diminetile in graba

Micul dejun are un rol foarte important, pentru ca este masa care ne da energia necesara ca sa ne desfasuram activitatile din prima parte a zilei.

Insa cum graba este mare, fie ca trebuie sa duci si copiii la scoala, fie trebuie te pregatesti si pentru serviciu, poate ca te gandesti ca este greu sa pregatesti ceva sanatos si consistent pentru masa de dimineata. De multe ori te multumesti sa sorbi dintr-o ceasca de cafea si spui ca o sa mananci pe drum, iar copiilor le pregatesti repede niste cereale cu lapte sau niste sandvisuri simple. Nu este cea mai fericita optiune, mai ales daca acest obicei se repeta in multe dimineti! In plus, acum ca micutul tau a inceput scoala, nu trebuie sub nicio forma sa consume alimente nepotrivite la micul dejun sau, mai rau, sa plece din casa cu stomacul gol.

Micul dejun ar trebui sa contina alimente sanatoase, gustoase si care ofera energie si vitalitate datorita mineralelor si vitaminelor pe care le contin. Nu trebuie decat sa te organzezi un pic mai bine si sa planuiesti in avans, nu este nevoie sa te trezesti mult mai devreme decat de obicei.

Retetele pe care le poti prepara sunt foarte gustoase si usor de facut. Iata cateva idei pentru un mic dejun sanatos (retetele sunt pentru 3 persoane), pentru un inceput de zi cu zambetul pe buze:

1. Omleta cu legume

omleta-legume

Foto: food.com

Omleta este una dintre cele mai sanatoase optiuni pentru micul dejun. Ai nevoie de 4-5 oua, cateva cubulete de branza, un ardei gras, mare, o ceapa, 1-2 rosii potrivite, 3-4 ciuperci champignon. Tai legumele si le pui in tigaie, la circa 1 minut dupa ce ai pus ouale batute. Ideal este sa folosesti ulei de masline atunci cand prepari omleta.

Se serveste calda, cu paine prajita. Un pahar de suc proaspat de fructe, preparat la blender, este, de asemenea, ideal, mai ales ca prichindeilor le place mult sucul.

2. Iaurt cu fulgi de ovaz cu fructe

iaurt-fructe

Foto: lifehack.org

Ai nevoie de 400 ml de iaurt simplu, o banana, 3 cesti de fulgi de ovaz, 3 lingurite de stafide, 5-6 capsune sau fructe de padure, 2-3 lingurite de miez de nuca macinat. Fierbi 4 cesti de apa, dupa care torni apa peste fulgii de ovaz si lasi sa se inmoaie un sfert de ora, dupa care scurgi apa. Peste fulgii de ovaz inmuiati pui iaurtul, apoi banana tocata marunt, fructele de padure sau capsunele, miezul de nuca si stafidele si amesteci bine. Daca vrei sa iasa putin mai dulce, poti adauga si putina miere.

3. Pasta de avocado cu masline

pate-avocado

Foto: simplyrecipes.com

Ai nevoie de 150 de grame de masline negre, fara samburi, doua fructe de avocado, o ceapa tocata marunt, zeama de la o lamaie, doi catei de usturoi zdrobiti, sare, condimente, dupa preferinta.

Curata fructele de avocado, apoi le pui in blender, alaturi de celelalte ingrediente si mixezi pana cand obtii o pasta omogena. Pasta se serveste pe felii de paine din faina integrala, prajita. Mai poti adauga si cate un ou fiert.

4. Chiftele de dovlecel

chiftele-dovlecei

Foto: foodtolove.com.au

Ai nevoie de un dovlecel mai mare, doua oua, sare, piper, doua linguri de faina, ulei. Speli dovlecelul, il stergi cu un servetel de hartie, apoi il dai pe razatoare. Dupa ce l-ai trecut prin razatoare, il amesteci cu sare si il lasi intr-o strecuratoare, cam 5-10 minute, sa se mai scurga apa, dupa care pui dovlecelul maruntit intr-un bol si amesteci cu ouale batute in prealabil si cu faina. Pui o cratita pe aragaz si lasi sa se incinga uleiul. Cand uleiul este incins, iei cu o lingura din compozitie si pui la prajit.

Chiftelele se servesc cu paine si poti adauga si cateva felii de ardei gras, crud.

5. Clatite cu branza

clatite-branza

Foto: madhousefamilyreviews.blogspot.com

O alta idee delicioasa, gustoasa si sanatoasa: clatitele cu sunca si cascaval. Pentru acestea, ai nevoie de aluatul de clatite, o rosie, 100 g sunca presata, 200 g branza proaspata, de vaci, un ardei gras, sare, piper.

Ca sa nu iti fie prea greu dimineata, ideal este sa prepari aluatul de clatite si foile de clatite seara, iar dimineata sa nu iti ramana decat sa pui umplutura.

Dimineata iti ramane sa tai sunca, rosiile si ardeiul in cuburi mici. Pui pe foaia de clatita branza, apoi sunca si legumele si impaturesti. Clatitele se pot servi si calde, nu trebuie decat sa le lasi putin in cuptorul de la aragaz, incalzit in prealabil, sau sa le incalzesti la cuptorul cu microunde.

6. Oua in paine

ou-paine

Foto: joyofkosher.com

Ai nevoie de 3 felii groase de paine, 6 sau 3 oua, depinde cate oua vrea fiecare membru al familiei, sare, piper, branza, ulei de masline.

Dai drumul la cuptor, la 200 de grade Celsius, ca sa se incinga. Tai feliile de paine si faci o gaura sau doua, cat sa incapa oul. Intr-o tava pui hartie de copt, pui ulei de masline, apoi asezi feliile de paine. Spargi ouale in cercurile facute in paine, apoi pui branza pe deasupra si inchizi cuptorul. Lasi tava in cuptor pentru aproximativ 10 minute.

La sfarsit, cand ouale sunt gata, poti sa pui si o lingura de smantana, in functie de preferintele fiecarei persoane in parte. Ouale se servesc cu rosii taiate felii, cateva frunze de salata verde.

7. Sandvis cu somon

sandvis-somon

Foto: taste.com.au

Un mic dejun foarte usor de preparat, satios si gustos, pe care o sa il adore toata familia: sandvis cu somon. Ai nevoie de 3 felii de somon, ceapa taiata rondele, unt, o rosie, paine, cateva frunze de salata verde.

Prajesti trei felii de paine, dupa care le ungi cu unt. Pui o frunza de salata, apoi somonul, dupa care adaugi cateva rondele de ceapa si feliute de rosie, taiate foarte subtire.

8. Smoothie de fructe, mereu o alegere ideala

smoothie-banane

Foto: rd.com

Toate aceste preparate pentru micul dejun pot fi insotite de un smoothie delicios. Este o alternativa sanatoasa atat la sucurile carbogazoase, cat si la dulciurile la care poftesc cei mici. Smoothie poate sa fie facut din fructe precum ananasul, capsunele, kiwi, strugurii, bananele, merele, citricile, dar si din legume precum kale, ardei gras. Cand pregatesti delicioasa bautura, foloseste ori de cate ori poti fructe si legume de sezon. Daca smoothie-ul nu este atat de dulce precum si-l doreste copilul, il poti indulci intotdeauna cu putina miere de albine.

Ca sa prepari un smoothie delicios trebuie sa ai in casa un blender. Nu uita sa speli bine legumele si fructele inainte, apoi sa le tai cubulete.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mic dejun Alimente mic dejun Retete omleta Omleta Iaurt copii Oua Sandvisuri copii Somon

Articole recomandate

Citeste si despre