Cauta

Sofia, fetita constipata.

BORCUTEAN a intrebat pe 09.03.2013

Starea de constipatie a Sofiei nu este de la nastere, ci pe la 2 luni si ceva a aparut. Acum are 3 luni si 2 saptamani. Am fost si la chirurgie pediatrica si ni s-a spus ca fetita nu are nimic. Am facut ecografie de sold si totul e ok. Apoi o ecografie generala si toate au fost in limite normale. Problema care a fost, a avut un icter care nu mai trecea am facut tratament cu fenobarbital (5 zile), complex de vit b si protectis, apoi am repetat analizele si iarasi valorile erau un pic mai mari, decat normalul. Ni s-a dat Liv. 52 si Linex, dar nu le bea, caci imediat le vomita. Am oprit tratamentul dupa o zi acum ce ma mai sfatuiti sa fac, ca nu mai stiu. Acum are 5900 gr si manaca bine, de la san. Noaptea se trezeste de 2 ori sa pape, in rest nu am treaba cu ea, e foarte cuminte, doar ca nu are scaun cate 3 zile si nu e normal. Dati-mi un sfat. Va multumesc.

2 raspunsuri

Dr. Alina Condoiu, pediatrie, raspunde:

Referitor la scaun, daca fetita face un scaun la 3 zile, insa este normal ca si consistenta si nu il face cu dificultate este in regula. Daca, insa scaunul este tare si il elimina dificil cu sau fara ajutor (supozitor, termometru) atunci putem vorbi despre constipatie.

Dat fiind faptul ca ati efectuat pana acum o serie de investigatii si consulturi recomandate in constipatia cronica puteti incerca sa ii dat Debridat 2mlx3/zi timp de 2 saptamani (14 zile) pentru a-i regla tranzitul.

Daca situatia persista puteti incepe la varsta de 4 luni o usoara diversificare cu suc de fructe, initial cate 1-2 ingurite/zi, crescand treptat pana ajungeti la 80-100 ml/zi.

Folositi fructe care cresc la noi in tara (mere, pere, prune, caise, piersici).

Mentineti insa alimentatia naturala (lapte matern) - constipatia nu este cauzata de laptele matern!

Cu privire la cealalta problema legata de valorile bilirubinei sunt necesare informatii suplimentare legate de valori, care dintre bilirubine (directa, indirecta) este cea crescuta. Insa pe aceasta parte cel mai bine este sa va urmareasca un medic pediatru care cunoste istoricul medical al copilului si va poate recomanda in consecinta investigatii suplimentare, daca este cazul.

aliginina
a raspuns acum 7 ani

Laptele matern este foarte bine digerat de catre copil. Deci, copilul poate sa nu aiba scaun cateva zile la rand, chiar si 5. Daca scaunul nu este tare si sfaranicios, atunci nu este vorba de constipatie. Daca este sfaramicios si tare atunci ii poti cateodata cate o lingurita de suc de prune sau pere Williams.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/