Cauta

Nu inteleg diversificarea.

DianaGrig a intrebat pe 31.01.2014

Nu inteleg cum alterneaza mesele. Daca am inceput sa ii dau lui bebe gustarea de fructe dimineata si la pranz urmeaza sa ii dau supa de legume, se mai pastreaza gustarea de dimineata? Cum introduc alimente noi si dimineata si la pranz daca trebuie introdus doar un aliment nou la cateva zile?

2 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 6 ani

Rolul si scopul diversificarii urmareste trecerea treptata de la alimentatia integral lactata initiala, spre alimentatia care sa asigure necesarul pentru crestere, intretinere si efort a copilului pe masura tolerantei digestive si perioadelor de varsta.

Alimentele, cantitati reduse la inceput, cresc in functie de toleranta si se administraza dupa principiul alternant cu altele de mai multe ori pe saptamana dupa cum considera mama si preferintele bebelui.

Daca alimentul introdus a fost bine tolerat strictetea obsevatiei inceteaza, iar gustarile pot fi aceleasi chiar in aceeasi zi ore, iar meniul conceput dupa competenta mamei trebuie , in principiu, sa arate astfel:

5 mese/zi ( 3 principale dimineata, pranz, cina si 2 gustari, intre orele 10:00 - 11:00 si 16:00 - 17:00 ).

Respectarea acestor principii si meniu la ore fixe asigura respectarea timpului de odihna ( atat pentru mama cat si pentru bebe, timpul de veghe si somn.

Programul se stabileste prin intelegere intre mama si bebe, sunt situatii cand bebe va solicita aceeasi mancare toata ziua sau mai multe si nu este nimic anormal.

alynutza79
a raspuns acum 6 ani

Daca ai inceput gustarea de fructe, cateva zile mergi doar cu ea. Apoi, ii dai si supa, dar nu renunti la masa de fructe, ca dupa o perioada sa-i inlocuiesti toate mesele. Daca de exemplu i-ai bagat suc de mar, mergi o perioada doar cu el, apoi supa din 2-3 legume si ii dai cateva zile asa, dupa perioada asta, daca vrei sa bagi alt fruct o faci, dar 3-4 zile nu-i mai bagi si altceva nou sau daca ii bagi o alta leguma la interval de 3-4 zile nu vii si cu altceva nou pentru ca in cazul in care face alergie la un produs, sa-ti poti da seama de la ce a facut-o.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/