Cauta

Cum fac un sugar de 6 luni jumatate sa manance altceva, in afara de lapte? Ma chinui de la 5 luni. Cum sa avansez? Multumesc

Emilia a intrebat pe 17.10.2013

Am inceput cu fructele mar copt para coapta, crude amestecat cu lapte cu cereale, nu mananca decat 4 linguri ca apoi ii vine sa vomite la fel si cu piureul. Nu reusesc sa ii dau nici 2 linguri ca da sa vomite. I-am dat morcov, apoi morcov cu telina cu pastarnac si nimic am amestecat si cu lapte cu cereale, nu am reusit sa o fac sa manance. I-am dat si mai lichid si piure mai nou ia o lingura si apoi nu mai deschide gura. In schimb, supa ii place o bea, dar cu biberonul. Ce pot sa mai fac? Cum sa avansez? Multumesc.

1 raspunsuri

Dr. Alina Condoiu, pediatrie, raspunde:

Pentru inceput, sugarul nu trebuie fortat sa manance feluri noi de alimente. Astfel cateva lingurite sunt suficiente pentru primele mese; astfel in prima zi ii dati o lingurita, apoi doua si tot asa. Daca nu mai vrea sa primeasca nu o fortati. Astfel, intr-o saptamana inlocuiti o masa de lapte cu supa de legume (administrata insa cu lingurita si nu in biberon). Treptat incepeti sa o ingrosati punand si legumele in blender si mai apoi si carne mixata. Trebuie sa tineti cont de 2 aspecte:

1 - Incepeti diversificarea putin cate putin, in plina stare de sanatate a copilului, intr-un mediu propice in care acesta se simte in siguranta - este normal ca pentru inceput sa refize alimentatia de diversificare deoarece sugarul este obisnuit cu gustul laptelui.

2 - Daca respectati introducerea treptata si aspectele precizate anterior, iar sugarul refuza, nu oferiti imediat lapte ca alternativa, ci mai incercati peste 15-20 minute - astfel nu-i aratati copilului ca daca refuza poate primi in schimb ceea ce ii place si anume lapte.

Multa rabdare trebuie sa aveti. Fiecare copil are particularitatile de temperament si dezvoltare.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/