Cauta

Bebelusul meu are perimetrul cranian 46 si cel toracal 48, la numai 6 luni. Are rahitism?

Ionica Camelia a intrebat pe 23.11.2013

In primul rand, vreau sa va multumesc mult domnule doctor pentru raspunsurile anterioare, sunt o mamica ingrijorata si foarte prapastioasa. Va felicit pentru profesionalismul dumneavoastra si pentru faptul ca ne acordati atata atentie, Dumnezeu sa va dea multa sanatate!

Am fost multumita de raspunsurile profesioniste date atat mie, cat si altor mamici, aici, pe forum, si, de aceea, va mai deranjez, din motive obiective.

Referitor la baietelul meu, care are acum 6 luni, sunt mereu ingrijorata, de caputul lui, care este cam mare, triunghiular, a avut aceasta forma de la nastere, a crescut de atunci progresiv, nu brusc dupa 3 luni, dar acum este cam evident.

La nastere a avut PC 36, PT 37. acum PC 46, PT 48. A avut o diaree puternica, am fost la spital si acolo o doctorita de la urgenta a zis ca are rahitism carential, dar alte semne nu mai are, cele de sange sunt bune, Ca+ este bun, are o anemie, radiografie nu am facut.

Ceilalti medici, de familie si pediatra noastra nu au confirmat, pentru linistea noastra, cea de familie a zis sa mergem la un pediatru neurolog, dar numai in orasele mari sunt astfel de medici. Doctora de la urgenta a zis sa luam vit D3 cate 4 pic per zi, cealalta nu a zis asa. Nu stiu ce sa fac pentru ca nici vit D3 administrata incorect nu face bine, de aceea va intreb si pe dumneavoastra, aveti o vasta experienta si cazuistica si am incredere in raspunsul dumneavoastra.

-Sa merg la alt medic pediatru sau neurolog?
-Au mai existat astfel de cazuri, se poate modela si cand?
-Sa facem o encefalograma sau altceva, nu stiu ce, sa nu-l iradiem?

Mentionez ca si verisorul lui, dupa sot, a avut capul cam mare, acum este in curs de modelare, are 1,5 ani acum.

Mai am o intrebare: daca, sa zicem ca a inghitit un par de pisica, de pe suzeta lui, se intampla ceva? Ieri ne-a picat suzeta jos, pana sa o spal cu solutie antibacteriana pe care o folosesc, a luat-o singur, iar cand i-am tras-o avea un par de pisica pe ea, nu stiu cert daca au mai fost si alte fire de par, dar m-am ingrijorat foarte mult. Am auzit ca parul de pisica este daunator? Daca ar fi inghitit, se elimina cu fecalele sau se poate atasa de anumite organe interne digestive?

Va multumesc anticipat! Doamne-ajuta!

1 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 6 ani

Buna ziua, stimata mamica,

Felicitari pentru modul de descriere a tot ce ati observat la aspectul fizionomiei si a conformatiei segmentelor corpului bebelusului dvs, ceea ce arata ca ati fost pregatita si posedati cunostintele necesare pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului.

Va inteleg si ingrijorarea, mai ales ca luati in calcul si ceea ce ati mentionat pe linie congenitala (la verisorul lui de 1,5 ani),

Capul unui nou nascut, sufera unele deformari in timpul travaliului de la nastere pentru a putea sa treaca prin colul uterin in timpul expursiei (de aceea craniu are fontanelele deschise, cea mica - anterioara se inchide imediat dupa nastere iar cea mare - anterioaa abia la varsta de 18 luni, timp in care craniul sufera remodelarea sferica a capului).

Dumneavoastra, la baie si in perioade de veghe
puteti sa prindeti capul lui in ambebe maini si cu miscari fine sa faceti masaj (cu mare atentie ca o mangaiere).

Un nou nascut are perimetrul cranian si cel toracic aproape la fel 33-34 cm, iar la varsta de 6 luni cel cranian este de 44 cm, iar cel toracic 43 7 cm valori medii, iar la varsta de 1 an aceste perimetre se egaleaza - 47 - 9 cm ( valori medii ).

Unii dintre ei pot avea anumite diferente prin factor genetic, dar nu patologic.

Al dvs are perimetrul cranian la 6 luni 46 cm si cel toracic 48 cm ( la nastere, a avut PC 3 6 cm si PT 37 cm, deci ritmul lunar de crestere post natal este normal.

Semnele rahitismului ar trebui sa fie evidente si par sa nu fie din moment ce nu vi s-au aratat de catre medici.

Fontanela mare, torace evazat la baza, conformatia coastelor, picioare in paranteza, oase cu consistenta de carton, etc.

Medicul bebelui trebuie cu un bilet sa va trimita la un medic primar pediatru sau la o sectie de pediatrie a unui spital
sau chiar la un spital de copii, pentru examene complimentare si diagnostic.

A doua problema cu suspiciunea inghitirii de care bebe a unui fir de par de pisica, nu trebuie sa va faceti probleme, caci acesta va fi eliminat odata cu scaunul, fara nicio urmare.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/