Cauta

Baiat de 8 luni - fontanela inchisa. Trebuie sa ma ingrijoreze?

Valentin a intrebat pe 22.05.2013

Am un baietel de 8 luni. Am fost la medicul pediatru si la cel de familie si amandoi mi-au spus ca fontanela lui s-a inchis. Initial pareau ingrijorati, iar cand am intrebat daca este motiv de ingrijorare, au spus ca nu este motiv de ingrijorare. Cred ca mi-au spus asa, sa ma linisteasca. Cert este ca eu sunt foarte nelinistit in privinta aceasta. Este normal sa i se inchida asa de devreme? Ii administerz vitamina D3, cate 2 picaturi in fiecare zi.
pe la varsta de 7 luni mi-a cazut din scaunelul in care manca. In cazatura s-a lovit la cap. Ulterior el nu a dat semne ca ar avea probleme. Sa fie oare acesta unul dintre motivele pentru care i s-a inchis fontanela? Un alt amanunt, este ca pe la varsta de 3 luni, din greseala i-am dat 10 picaturi de vitamina D3, insa 4-5 zile ulterior nu i-am mai dat. Sa fie oare si din aceasta cauza? va rog mult sa ma ajutai cu un raspuns.

4 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 7 ani

Fontanele anterioara ( bregmatica sau mare ) cum i se mai spune, spre deosebire de cea posterioara (care se inchide in primele saptamani dupa nastere ) au acelasi rol, dar pe perioade diferite de a permite desvoltarea substantei cerebrale.

In consecinta cea mare se inchide (osifica) lent, la 18 luni. La unii copii se simte ca o denivelare (la unii mai discreta la altii mai accentuata, ceea ce poate da impresia ca sa inchis mai timpuriu).

Daca medicii care au examinat copilul v-au asigurat ca nu trebuie sa va ingrijorati si daca perimetrul craniului este de 65 -66 cm inseamna ca totul este normal.

Controlati acest perimetru lunar, deoarece de la varsta de 5 luni acesta creste cu 1 cm pe luna, iar la varsta de 12 luni trebuie sa aiba 71 - 72 cm.

Nu administrati calciu si mentineti legatura cu medicul copilului.

Emil Otesteanu
a raspuns acum 7 ani

Scuze, pentru Dl Valentin.

Aveti dreptate, perimetrul cranian al fiului dvs 46,5 este in limitele valorilor normale, iar la 12 luni va trebui sa ajunga la 47 - 48 cm.

Dupa varsta de 1 an il pupeti calcula, orientativ, dupa formula

Perimetru cranian = Talia / 2 + 10 ( desigur influenteaza si factorul genetic).

Dintr-o regretata neatentie valorile mentionate de mine in penultimile doua paragrafe ale primul raspuns la intrebarea dvs nu se refera la perimetrul cranian, ci la talie (inaltime), celelalte consideratii raman valabile.

Dr. Emil. Otesteanu

Cami
a raspuns acum 7 ani

Buna. Nu te ingrijora prea tare atata vreme cat DP (diametrul capului) este in limite normale si creste - cat de putin - de la o luna la alta. Am avut aceeasi problema ( la 7 luni aproape inchisa), am fost la 5 medici si parerile diverse: cei mai in varsta spuneau sa scoatem Vigantolul de tot, cei tineri (aprox 40 ani) sa ii dam cate 2 picaturi/zi. Important e sa nu ia calciu din cereale, biscuiti si alte alimente, adica sa eviti pe cat posibil carbonatul de calciu. Daca mananca o data sau de 2 ori pe saptamana nu se intampla nimic. Capul nu creste prin "gaurica aceea". Problematic este daca se schimba forma capului, apare ca o para, insa nici atunci nu e irecuperabil fenomenul. Stai linistit!

Valentin
a raspuns acum 7 ani

Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Trebuie sa va marturisesc ca sunt total derutat. Perimetrul capului baiatului meu, acum la 9 luni si jumatate, este de 46,5 cm. Dvs spuneti ca trebuie sa aiba in jur de 65 - 66 cm?

Este o dieferenta prea mare intre ce spuneti Dvs si ce perimetru are baiatul meu.
puteti sa va uitati peste acest tabel:

Va rog sa ma lamuriti. Sunt toal speriat de ceea ce am primit de la Dvs.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/