Cauta

Pot trata o candidoza in saptamana 36 de sarcina cu Lomexin ovule, Polygynax ovule sau Gynofort crema?

Elisa Popescu a intrebat pe 27.08.2013

Domna doctor, v-as ruga sa ma ajutati pentru ca sunt foarte speriata. Sunt studenta in Danemarca si sunt insarcinata in 36 de saptamani. In primul trimestru am facut o candidoza si nu am tratat-o pentru ca medicul care ma are in evidenta aici a spus ca e normal sa apara in sarcina si drept urmare a mentionat ca sunt sanatoasa si nu trebuie sa fac nimic. De-a lungul sarcinii simptomele le-am ameliorat cu spalaturi cu bicarbonat, dar acum la 36 de saptamani discomfortul este mai mare si nu cedeaza la spalaturi.
Acum, ma tem doar pentru bebele meu sa nu fie afectat si v-as ruga sa ma indrumati cumva pot trata candidoza acum inainte de nastere. Una din prietenele mele de aici mi-a dat Polygynax ovule(6 ovule), Lemoxin ovul(1 ovul) si Gynofort crema. Se poate administra ceva din cele mentionate incat bebele sa nu fie afectat? Ce pot sa fac doar ca bebele meu sa fie bine?
Sunt speriata si stresata pentru ca pe toata sarcina nu am primit ingrijirea de care as fi primit acasa. Nu mi s-au facut testele de sange din primul trimestru si nici acum testul pentru streptococ de grup B sau de chlamydia si mycplasma. Urocultura si sumar de urina nu am facut nici macar odata.
Tot ce am facut in cele 36 saptamani au fost 2 ecografii si testul de glucoza pentru diabet gestational si drept urmare sunt ingrijorata pentru ca vreau doar ca fetita mea sa fie sanatoasa. As vrea sa pot fi optimista ca medicul de aici care la cele 3 intalniri avute mi-a mentionat ca sunt sanatoasa doar dand mana cu mine.

Va multumesc din suflet pentru intelegere!
Elisa

1 raspunsuri

Dr.Panaitescu.Anca
a raspuns acum 7 ani

Trebuie sa nu mai fiti asa speriata. Candida nu afecteaza bebelusii la nastere. In cel mai rau caz va da dumneavoastra simptome pe care nu le puteti tolera si acesta este un criteriu pentru care se trateaza, altfel, nici nu ati sti de ea. Deci, daca va supara luati oricare dintre tratamentele de mai sus, altfel, nu este nevoie. Oricum, renuntati la spalaturile cu bicarbonat! Ingrijirea gravidei in fiecare sistem national de sanatate este gandita altfel, Ghidurile internationale nu recomanda de exemplu determinarea chlamydia in sarcina decat la femeile cu factori de risc (parteneri multipli, etc). In ceea ce priveste streptococul de grup B, in Romania si in alte tari europene sau America, se face dupa 35 de saptamani, in apropierea termenului. Nu stiu care este abordarea in Danemarca, dar cred ca aveti parte de o ingrijire individualizata si nu sunteti o gravida la risc care sa necesite o monitorizare frecventa. In principiu, pentru sarcina, daca sunteti o femeie sanatoasa, fara probleme, aveti nevoie sa stiti Rh-ul, sa fi facut o metoda de depistare a anomaliilor cromozomiale fetale in trimestrul I, o ecografie complexa morfologica in trimestrul II, testul de toleranta la inceputul trimestrului III, streptococul de grup B - colonizare, in apropierea travaliului. Noi mai cerem in Romania HIV, Ag HBs (pt hepatita B) si pentru sifilis pentru ca se considera ca sunt destul de frecvente in Romania si este important sa stim de ele in sarcina. Va doresc mult succes si o sarcina si nastere usoare!

Vezi intrebari din: