Cauta

Deranjez pentru o situatie. Fiica mea se afla in concediu ingrijire copil pentru 2 ani - nepotica are 1 an si 5 luni, a optat sa stea 2 ani.

Dinica Ioana-Daniela a intrebat pe 06.12.2012

Deranjez pentru o situatie. Fiica mea se afla in concediu ingrijire copil pentru 2 ani - nepotica are 1 an si 5 luni, a optat sa stea 2 ani. Intre timp a mai nascut in luna octombrie acest an inca un copilas. De cand ar trebui sa primeasca bani pentru pre si post natal si de cand pentru crestere copil, de asemenea de cand se acorda ca timp aceste perioade. Sotul ei poate face cerere pentru ingrijire copil pana la 2 ani pentru cel de-al doilea copil nascut in situatia in care fiica mea incaseaza indemnizatie pentru copilasul care are acum 1 an si 5 luni? La primarie i-au spus ca nu poate lua el concediu si ca banii pentru al doilea copil nascut anul acesta vor fi platiti dupa ce termina cu primul, dar nu retroactiv, ci doar pentru timpul ramas pana la implinirea varstei de 2 ani al celui de-al doilea copil. As avea nevoie de explicatii concrete cu referire la articolele de lege intrucat cred ca se face un abuz. De asemenea, nu i se platesc 85% la indemnizatia pentru primul copil desi legea a fost aprobata. Va multumesc anticipat pentru ajutor.

1 raspunsuri

gabitza
a raspuns acum 7 ani

Deoarece al doilea copil s-a nascut inainte de a se termina CCC1 fiica dvs nu va mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal), ci va intra direct din CCC1 in CCC2 in ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 2 ani.

Pe perioada dintre data nasterii celui de al doilea copil si pana se va termina CCC1 veti primi, pe langa indemnizatia pentru CCC1, cate 600 lei lunar.

Indemnizatia pentru CCC2 este aceeasi ca si pentru CCC1 dar: - nu mai mult de 3400 RON daca optati pentru varianta pana implineste copilul 1 an; - nu mai mult de 1200 RON daca optati pentru varianta pana implineste copilul 2 ani.

Fiica dvs sa faca o cerere catre angajator prin care sa solicite prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 (anexati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).

In urma depunerii acestei cereri, angajatorul va emite o decizie de prelungire a suspendarii CIM. - Cu o copie dupa aceasta decizie si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil sa mearga la la Primarie si sa solicite indemnizatie pentru CCC2. - Tot atunci, sa solicite si cei 600 RON lunar pe perioada de la nasterea celui de al doilea copil si pana se termina CCC1.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/