Cauta

Daca fac repaos la pat aproape total, cu col de 25 mm, inchis, si nu fac cerclaj, ce sanse am sa duc sarcina la termen?

raluca a intrebat pe 20.05.2014

Sunt insarcinata in 22 sapt. Am mers la spital pentru o durere acuta de coloana care cobora in partea dorsala stanga.

Medicul meu m-a internat si astfel am aflat ca am colul scurtat la 25mm. De vineri pana luni a ramas la aceeasi dimensiune.

Medicul mi-a propus sa fac cerclaj, insa mi-a spus ca poate aparea riscul atingerii membranelor si astfel as putea pierde sarcina.

Mentionez ca am colul inchis si moale si nu am avut nicio problema cu sarcina pana acum. Eram o persoana foarte activa, munca 12 ore pe zi pe teren in mare stres. Acum iau No-spa si Utrogestan.

2 raspunsuri

Dr.Panaitescu.Anca
a raspuns acum 6 ani

25 mm nu este un col mic. Sub 15 mm se considera ca este mic colul plus ce conteaza cu adevarat este daca se scurteaza in timp, adica daca repetati eco in 2 saptamani si este mai mic inseamna ca se scurteaza.

Adevarul despre situatia dumneavoastra este ca e un joc de probabilitati si nu depinde foarte mult de ce faceti dumneavoastra.

Unele gravide au colul foarte mic (nu afla niciodata, caci nu fac eco), nu stau deloc la pat si nu fac cerclaj si totusi duc sarcina la termen. Altele au la 22 de saptamani un col de 40 mm si nasc prematur la 28 de saptamani.

Interventiile care s-au dovedit utile sunt progesteronul si cerclajul daca exista o sarcina pierduta prin deschiderea colului in istoric.

Pentru a rezuma, repetati ecografia pentru col la 2-3 saptamani. Cerclajul il puteti face oricand in urmatoarele saptamani. Nu trebuie sa stati la pat, nu are nicio legatura cu colul, puteti sta si pe scaun sau merge la plimbare (va pot pune la dispozitie studiile din care fac aceste recomandari si este si strategia spitalului din Londra la care lucrez).

Continuati cu progesteronul. Daca aveti orice intrebari, nu ezitati sa scrieti.

Cateva linkuri utile:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20052661

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24290396

Raluca
a raspuns acum 6 ani

buna ziua,

Am ajuns la 27 de saptamani. Am stat in primele 3 in pat, dupa care am prins curaj si am inceput sa ma plimb cate putin.

Continui tratamentul cu utrogestan si no-spa. colul mi s-a miscorat la 2 cm si a fost putin deschis, dar acum e inchis. Am facut 4 injectii de dexametazona sapt trecuta. Trebuie sa le repet saptamanal? Va multumesc si sa auzim de bine!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/