Cauta

Cum pot proceda sa imi pot incasa bani pe concediu medical si eventual pentru prenatal in cazul in care angajatorul refuza sa plateasca?

claudia.mardaru a intrebat pe 27.02.2013

Buna. Sunt insarcinata in 14 saptamani si sunt studenta la zi, dar in acelasi timp sunt si angajata din luna mai 2012. Problema mea e ca seful meu nu vrea sa imi plateasca concediul medical si ma tem ca imi va desface contractul de munca si pana cand voi naste nu voi beneficia de niciun ban. Intrebarea e cum pot proceda sa imi pot incasa bani pe concediu medical si eventual pentru prenatal ca am inteles ca tot angajatorul plateste si lui ii sunt decontati bani de CAS?

2 raspunsuri

aliginina
a raspuns acum 7 ani

Ia legatura (chiar si telefonic) cu cei de la ITM (chiar daca momentan nu dai numele firmei). Dreptul tau ca angajat e sa primesti banii de concediu cu aceeasi recurenta cu care primeai si salariul. Banii de care tu trebuie sa beneficiezi, angajatorul ii primeste cu o intarziere de 3-4 luni de la depunerea concediului medical de la Casa de Asigurari de Sanatate. De dat afara nu are voie sa o faca, doar in cazul in care firma da faliment! Atata vreme cat tu l-ai anuntat in scris privind starea ta de gravidanta si mai ales ca i-ai dus concediu medical (banuiesc ca e concediu de risc maternal). Dupa ce te vei intoarce din concediu, este obligat sa te tina angajata inca o perioada de 1-2 luni (nu stiu exact cat).

Daca ii vine in control ITM-ul si il gaseste ca nu ti-a virat banii sau ca nu i-ai incasat pe baza de semnatura, il paste niste amenzi usturatoare. Mai mult decat atat, angajatorul are la dispozitie 10 zile lucratoare sa anunte ITM-ul ca o angajata i-a adus la cunostinta ca este gravida. Din cate stiu amenzile se cumuleaza.

Trebuie sa ti se respecte drepturile!

aliginina
a raspuns acum 7 ani

Daca vrea sa te dea afara pentru ca esti gravida ii poti intenta chiar proces pentru discriminare.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/