Cauta

Ce parere aveti despre amniocenteza?

Matu Diana a intrebat pe 27.11.2013

Ieri am avut examenul morfologic, tin sa precizez ca sunt in 22 de saptamani, mi-au gasit la bebe un hipercogenita intestinala, mai pe intelesul nostru are niste pete albe pe intestin. Mi s-a recomandat amniocenteza si m-am decis sa o fac. Credeti-ma ca sunt cu moralul la pamant. Voi ce parere aveti? Ati mai auzit astfel de cazuri, si daca da, ce s-a intamplat?

1 raspunsuri

Dr.Panaitescu.Anca
a raspuns acum 6 ani

Pentru intestin hiperecogen se poate recomanda amniocenteza in unele conditii. De obicei, daca ecografia este facuta de catre un ecografist experimentat si nu s-a depistat nicio alta anomalie asociata, nici la screeningul combinat pentru sindrom Down se poate consilia pacienta si daca aceasta intelege riscurile (riscul de sindrom Down versus riscul asociat amniocentezei) se poate alege urmarirea.

Aspectul de intestin hiperecogen poate sugera: infectie(CMV), fibroza chistica, restrictie de crestere intrauterina, sindrom Down sau alte anomalii cromozomiale.

Dar, cel mai adesea nu reprezinta nimic, si aspectul dispare pana la 28 de saptamani. Amniocenteza costa, are risc de pierderea a sarcinii de 1% (mai mic decat riscul ca fatul sa aiba sindrom Down daca testarea din trimestrul I a fost facuta corect).

Nu vreau sa va induc confuzii, dar exista centre de ecografie in Bucuresti cu specialisti care au facut training in centre din Europa si care au experienta foarte buna in astfel de cazuri.

In unele din aceste centre, evaluarea cazurilor este gratuita! Amniocenteza facuta in regim privat costa foarte mult. Trebuie sa existe o indicatie clara care sa justifice costul si riscul procedurii.

Daca vreti sa stiti riscul de sindrom Down si pentru asta vi s-a recomandat amniocenteza, exista si varianta neinvaziva - testul din sangele matern pentru depistarea ADN-ului fetal. Vorbiti cu medicul care va urmareste pentru a lamuri clar toate aceste aspecte.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/