Cauta

Ce este icterul?

Pinzaru Loredana a intrebat pe 02.09.2010

As vrea sa stiu ce este acest icter si cum se manifesta la bebelusi. E dureros?

4 raspunsuri

liviu976
a raspuns acum 9 ani

Icterul defineste culoarea galbena a mucoaselor si a pielii, ca urmare a depunerii pigmentilor biliari, fiind expresia clinica a unei hiperbilirubinemii de peste 2, 5 mg/dl. Termenul de subicter defineste coloratia galbuie a sclerei neasociata cu colorarea pielii si exprima o crestere de peste 1, 8 mg/dl, a bilirubinemiei, dar mai mica de 2, 5 mg/dl. Icterul si subicterul nu sunt boli, doar semnele unor afectiuni hepatice, biliare sau de hemoliza intravasculara exagerata.
Ficatul are trei roluri esentiale in metabolismul bilirubinei: preluarea, conjugarea si excretia.
Icterul poate avea drept cauze : supraproductia de bilirubina peste capacitatile de preluare ale ficatului, disfunctie de preluare, in transportul intracelular, de conjugare si de excretie a bilirubinei. Icterul poate a pare si prin cauze posthepatice, cum ar fi : disfunctie de excretie canaliculara, boli ale ductelor biliare, si prehepatice: hemoliza.
Icterul neonatal nu traduce o boala, el apare la copii prematuri sau unii nou-nascuti la termen, datorite imaturitatii hepatice, se remite in citeva zile.

liviu976
a raspuns acum 9 ani

Sursele bilirubinei.
Aproximativ 90% din bilirubina i-a nastere din hemoglobina care dezintegrata la nivelul reticulohistiocitar pierde partea proteica globina si fierul.
Transportul bilirubinei.
Odata eliberata in plasma intreaga cantitate de bilirubina circula legata de albumina.
Metabolismul hepatic.
Ficatul este principalul organ in care bilirubina este preluata, conjugata si excretata in vezicula biliara, unde va fi depozitata si utilizata dupa nevoi.
Bilirubina neconjugata, este preluata de hepatocit si disociata in bilirubina si albumina, bilirubina este preluata si stocata la nivelul proteinelor citoplasmatice, de aici ajunge la reticolul endoplasmatic neted, unde este conjugata sub actiunea glucuroniltransferazei in bilirubina directa si excretata in canaliculul biliar.
Faza intestinala.
Sub actiunea enzimatica a bacteriilor, bilirubina conjugata ajunsa in intestin este transformata in urobilinogen, care o parte este excretat in fecale sub forma de stercobilinigen, o alta parte este resorbita de intestinul subtire si se reintoarce in ficat, unde este eliminata din nou in bila sub forma de bilirubina, iar ultima parte este absorbita in circulatia generala si eliminata prin urina.

liviu976
a raspuns acum 9 ani

Nu este dureros ci mai degraba dureros ptr parinti. Fetita mea are aproape 2 luni si a facut din nou acum cu cote maxime si panice peste 150 si ca tatic sunt speriat de moarte ptr ca are efecte ca ciroza sau blocarea cailor biliare doctorii spun multe si uneori sfaturi impartite sau proaste,fetita mea este acum afara in strainatate cu mama ei ptr niste analize mai lungi,sper sa fie bine.prima veste e proasta icterul netratat poate duce la tulburari ale auzului dereglari mintale sau transufzii cu sange in ultima faza,cea mai nasoala.se spune ca si laptele matern are efecte negative ce i dai toata starea ce mananci ca mama transmiti copilului. Restul Doamne ajuta.

dodolin
a raspuns acum 9 ani

Nu am inteles nimic, termeni medicali multi pe care nu ii inteleg.

Vezi intrebari din:
Modifică Setările