Cauta

Se mai reface o clavicula rupta la nou-nascut?

Ionut a intrebat pe 24.04.2017

Buna ziua!

Sotia mea a nascut prin cezariana la spitalul privat Euromaterna din Constanta. Am ales asa pentru ca am auzit de conditii mai bune, mai curate, cel putin. Problema e ca la nastere copilul a iesit ok, numai ca dupa 3 zile de la externare dr. neonatolog a gasit la fetita clavicula dreapta rupta! De aici nu mai stiu ce sa fac sa nu se agraveze problema!

Nu vor nici sa imi dea radiografia facuta, scrie doar pe fisa de externare "clavicula dreapta rupta 3/4". Am inteles ca se sudeaza singura dupa 2 sapt. Dar mai departe? Nu o sa fie probleme pe viitor? Cine imi garanteaza mie?

Dr. ginecolog a vorbit cu sotia si i-a explicat ca fetita a fost perfecta la nastere. A fost si controlata de o dr. neonatolog imediat ce s-a nascut. Apoi, la externare, alt medic neonatolog a gasit problema, deci in aceste 3 zile probabil vreo asistenta mai obosita si cu mintea in alta parte, i-a facut ceva.

Ajutati-ma cu cateva sfaturi!

Multumesc frumos!

2 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 3 ani

Fractura de clavicula este mai frecventa la nasterile dificile ale fatului (pozitii anormale ale fatului, manevre gresite ale personalului care asista nasterea). Este obligatorie radiografia regiunii claviculare respective pentru a se constata prezenta sau absenta liniei de fractura.

Daca osul este in pozitie normala (deci fara deplasare) nu este nevoie de nicio alta interventie, in afara de sfaturile medicale privind protectia umarului si bratului, pentru ca cele doua parti sa nu se deplaseze din pozitia initiala (normala), iar calusul care se formeaza pentru a asigura vindecarea.

Deci in asemenea conditii vindecarea va fi sigura. Cam in 1-2 saptamani apare o mica umflatura a zonei sub care a fost fractura determinata de calusul format( si mentionat, deja, mai sus).

Sanatate! Puteti reveni cu observatiile pe parcursul evolutiei!

Mentineti legatura cu medicul pediatru care a stabilit diagnosticul!

Ioana93
a raspuns acum 3 ani

Buna seara,

Cred ca ar fi bine sa le cereti radiografia pe motiv ca vreti sa consultati si alti specialisti, e dreptul oricarui parinte presupun. Alte raze ar insemna alta expunere, si bebelusii nu trebuie expusi in nenumarate randuri, stim cu totii, ei mai ales!

Nu am cunostinte in domeniu, dar am citit undeva ca in aproximativ o saptamana, poate sa apara o umflatura, semn ca fractura incepe sa se vindece, totusi ca sa fiti siguri, prezentati va la medic.

Multa sanatate micutei si curaj, sigur va fi bine, micuti cum ii vedem, sunt mai puternici decat am putea crede!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/