Cauta

Mamicilor care sunteti in Italia si ati nascut acolo am nevoie de cateva raspunsuri.

Alin1988 a intrebat pe 14.05.2016

Buna ziua!

Va rog daca poate sa ma ajute cinevaa cu cateva raspunsuri.

Sunt in Italia cu iubita mea ( viitoarea sotie ) suntem aici de aproximativ 7 luni.

A intrat in a 4 luna de sarcina si inca nu am fost la niciun consult pana acum. De 2 saptamani am rezolvat si problema cu actele, adica:

Cu contractul de casa de unde stam in chirie si cu contractele de munca pe care le avem, am mers la primarie aici in comuna si am facut buletinele ( rezidenta ).

Noi lucram la munca in camp, adica verdura. Acum ca ea este gravida a bagato in fabrica la sortat, impachetat.. ce vreau sa zic este ca noi avem acele contracte facute pe cate 3 luni, asta pentru ca suntem acum la inceput.

Acele giornate (zile lucrate) nu cred ca le pune pe toate patronul asta, din cate am auzit pune si el 40, 50 la trei luni lucrate ca sa nu plateasca el nu stiu ce.

Cunosc persoane care dau la patroni cate 100, 200 de euro sa le treaca zile dele lucrate sa poata lua pe an o anumita suma de bani, nu stiu mai exact cum sa va explic dar cred ca stiti si voi despre ce este vorba daca lucrati in Italia.

Acum vrem sa mergem la un spital micut care este aici in comuna si sa ne facem medic de familie, tot asa cu acel contract de casa, de munca, buletinele si sa vedem ce mai trebuie altceva.
Acum ce vreau sa va intreb:

1. Daca avem rezidenta si medic de famile, mai trebuie altceva pentru a naste in Italia fara a plati ceva? spitalizare si mai stiu eu ce? Daca da va rog sa ma ajutati cu raspunsuri si care sunt pasi de urmat, ce acte trebuiesc si unde sa merg.

2. Cand se apropie ultimele 2 luni de nastere ea nu cred ca va mai putea lucra atunci si 4, 5 dupa. Poate beneficia de prenatal ceva? Cum stiu ca se proceda in Romania adica intra cu o luna inainte parca si dupa iar 4 sau 5 primea o anumita suma de bani.

Aici se poate asa ceva? Probabil ca pana atunci ea va mai prinde un contract de trei luni cum il fac astea aici.

Trebuie sa vorbesc cu patronul sa ii explic situatia si sa o prinda cu contract in acele luni? nu stiu intreb.

Va rog sa imi explicati daca trebuie sa fac ceva. Intreb toate aceste lucruri pentru ca vreau sa stiu ce am de facut din timp.

3. Doamne ajuta sa ajungem in stagiul asta cu bine si viitoarea mea sotie sa duca sarcina cu bine la capat, sa se nasca juniorul/a :)) ce o vrea Domnul nu conteaza sanatos sa fie.

4. Dupa ce naste unde trebuie sa ma prezint pentru a obtine certificatul de nastere al copilului? Trebuie sa primesc ceva de la spital si cu acel ceva sa merg la primarie?
5. Am auzit ca s-ar da niste bani pentru nastere. De unde si ce trebuie facut pentru a beneficia de acest drept? Se poate doar cu rezidenta si pe baza contractelor alea pe perioada de 3 luni?

Si nu in ultimul rand zice iubita daca ii puteti da un sfat cam ce lucrusoare ar trebui sa pregateasca pentru momentul nasteri, adica pentru bebelus si ea. Voi mamicile care a.ti trecut prin asta stiti mai bine. Va rugam un sfat. Nu stiu cat am fost de clar in exprimare dar sper sa intelegeti in mare despre ce este vorba.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si Hristos a inviat!

3 raspunsuri

alina
a raspuns acum 4 ani

In primul rand nu stiu daca o sa poata sa nasca fara sa plateasca nimic daca nu ai contract indeterminat, dar totusi informeaza-te mai bine.

Si trebuie neaparat sa se duca la medicul de familie sa ii dea impegniative pentru analize si pentru prima ecografie care trebuia deja facuta.

Pentru certificatul de nastere iti da o harie si cu aia te duci la primarie adica in comune si se face certificatul de nastere, iar pentru premiul la nastere da se dau 166 de euro, dar mai intai trebuie facute hartii la compresoriu.

De obicei, la nasere se cere pentru copil - 3 4 tutine body caciulite, ciorapei si pentru ea absorbantele pe care le foloseste ea dupa nastere, pijamale si camasa de noapte.

Oricum trebuie sa vorbesti cu patronu sa ii explici situatia pentru ca ea sa nu mai lucreze si doamne fereste sa se intample ceva cu copilul. Asta e sfatul meu sper ca v-am fost de ajutor.

ana
a raspuns acum 4 ani

Buna, daca sotia ta are contract de munca indiferent ca e un an sau cateva luni, te duci la ulss din zona ta si iti faci tessera sanitara, iti face tesera pe cat timp ai contractul de munca, dupa ce ai tesera po.

Te duci la doctorul de familie care iti da impegnativa pentru control ginecologic, doctorul ginecologic iti face cartela de sarcina si iti da sa faci toate ecografiile care se fac pe parcursul sarcini, nu platesti nimic decat mici analize care nu intra in calcul, adica la virusi atat. Nasterea este gratuita atat timp cat ai tessera sanitara.

Dupa ce naști cu hartia pe care ti-o da spitalul te duci in comuna, si faci certificatul copilului.

Daca sotia mai lucreaza trebuie sa te duci la inps sa depui dosarul pentru concediu maternal care consta in 5 luni de stat acasa si iti da si niste bani, depinde de contractul de munca, trebuie sa te duci cu vreo luna inainte sa nasca

Daca nu lucrează du-te in comuna si va da bani, un ajutor ca sa puteti creste copilul.

Nu e vorba de 166 euro, ci e vorba de vreo 1500 euro.

ana
a raspuns acum 4 ani

Plus ca atunci cand te duci sa depui dosarul pt maternitate la inps poti sa intrebi si de bonus bebe, e un alt ajutor, se da din 2015.

Toate persoanele care au nascut dupa 2015 au dreptul la bonus bebe.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/