Cauta

Pot beneficia de indemnizatia pentre cresterea copilului?

VOINEA MADALINA a intrebat pe 08.04.2014

Lucrez la o firma de 6 ani si jumatate si risc sa fiu data afara pentru ca refuz sa fac niste chestii si sunt insarcinata in 3 luni cu al treilea copil. Ce sfaturi imi dati? Ce sa fac ca sa beneficiez de indemnizatie?

2 raspunsuri

Krisstina
a raspuns acum 6 ani

In primul rand trebuie adus la cunostinta , in scris, angajatorului referitor la starea dvs de graviditate. Conform legii, salariatele gravide nu pot fi concediate in urmatoarele situatii:

-salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza (in aceasta categorie se includ si salariatele aflate in plata stimulentului de insertie)

-salariatele care se afla in concediu de risc maternal

-salariatele care se afla in concediu de maternitate

-salariatele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (3 ani, dupa caz)

salariatele care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani (18 ani, dupa caz)

Exceptie: salariata aflata in una din situatiile enumerate mai sus poate fi concediata in caz de reorganizare judiciara a societatii sau de faliment.

In cazul in care salariata aflata in una dintre situatiile descrise mai sus este concediata din motive legate de starea sa, are dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.

Indemnizatia se poate obtine doar daca s-au realizat venituri supuse impozitarii, in ultimele 12 luni, anterioare nasterii, fie ca salariata ori din alte activitati asimilate ( drepturi de autor, PFA etc)

Raluca
a raspuns acum 6 ani

Buna,

- in primul rand nu au dreptul sa te dea afara fiindca esti insarcinata conform legii;

- faci o hartie in care instintezi firma ca esti insarcinata (poti atasa o adeverinta de la ginecolog sau medicul de familie) si o depui la dep resurse umane unde o inregistreaza si iti iei copie dupa ea;

- nu te pot obliga sa lucrezi de noapte, sau sa faci ore suplimentare doar program normal 8 ore;

- au obligatia sa-ti de adeverinta cu veniturile in momentul cand intri in concediu pentru crestere copil si toate actele necesare pentru dosar si au obligatia sa-ti plateasca si concediu medical de 126 zile;

- concediul medical pre si post natal poti sa-l iei incepand din luna 7

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/