Cauta

Sanse de recidiva?

Claudia a intrebat pe 08.01.2014

Am avut o sarcina intrerupta pentru trisomia 13 descoperita tarziu.

Mentionez ca NU mi-au fost recomandate nici dublu, nici triplu. Am facut direct amnio care a certificat ce se vedea la ecograf (malformatii incopatibile cu viata).

La histopatologie ne-au zis ca nu este mostenit, a fost eroare de diviziune a celulelor.

Care sunt sansele sa se intample din nou?
Doctorul la care am ajuns in final mi-a recomandat amnio in caz de sarcina viitoare si ne-a asigurat ca nu a fost mostenit nimc.

Asa este? Este nevoie de amnio la 16 saptamani?
Inca nu sunt insarcinata, dar ne pregatim.
Multumesc!

2 raspunsuri

Dr.Panaitescu.Anca
a raspuns acum 6 ani

Sansele de repetare sunt foarte mici, insa depind de cativa factori pe care nu ii cunosc ca varsta.

Ce trebuie sa faceti este sa faceti dublu test si ecografia pentru masurarea translucentei nucale folosind criteriile FMF Londra, care au cea mai buna rata de detectie a anomaliilor cromozomiale.

Acest lucru se face de catre cativa specialisti la noi in tara in centrele universitare mari si nu toata lumea are competenta in asa ceva. Daca urmati acest protocol, in mainile unui specialist in medicina fetala poate sa nu fie nevoie de amniocenteza.

Trebuie sa mai stiti ca la 12 saptamani de sarcina se poate face o investigatie numite Biopsie de vilozotati coriale care poate da rezultate mai devreme ca amniocenteza.

Aceste manevre sunt acoperite de casa de sanatate in unele centre din tara! Daca mai aveti nevoie de lamuriri nu ezitati sa scrieti!

claudia
a raspuns acum 6 ani

Varsta mea este 27 de ani. A sotului tot 27 de ani. Antecedente de trisomii stiute in familie nu avem. Mama a avut o sarcina, la 36 de ani, cu probleme cardiace la copil. Dar nu i s-au dat detalii. Copilul a murit la 6 luni. La dublu se cer informatii despre antecedente si m-i s-a explicat ca sunt toate sansele sa iasa poz. Si despre analiza de la 12 sapt nu mi s-a spus, dar am citit ca are mai multe riscuri decat amnio. Sunt din Cluj si am fos tratata la GINE 1.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/