Cauta

Grupa mea de sange si a sotului meu este A(II)RH+, pentru conceperea copilului nu vor fi probleme?

Ana a intrebat pe 08.04.2010

Grupele de sange ale parintilor joaca vreun rol in conceperea unui copil?

1 raspunsuri

mmonikamm
a raspuns acum 10 ani

In cazul tau nu vor fi probleme. Este foarte bine ca aveti amandoi RH pozitiv. Probleme apar cand un partener are RH pozitiv si celalt negativ.

In cazul unei transfuzii cu sange de la o persoana Rh pozitiva, la o persoana Rh negativa, in corpul acestei persoane se produc anticorpi anti-Rh (deoarece organismul nu recunoaste factorul Rh).

De aceea se recomanda ca imediat dupa o posibila tranfuzie de acest tip sa se administreye imuniglobuline, in acest mod organismul nu mai este nevoit sa le produca singur, astfel evitandu-se sensibilizarea organismului fata de acest antigen.

In caz contrar, cu ocazia unei a doua transfuzii cu sange Rh pozitiv, se va produce aglutinarea globulelor rosii ale donatorului, cu complicatii grave.

Acelasi lucru se poate intampla si cand o femeie Rh negativa este insarcinata, copilul fiind Rh pozitiv si cu ocazia nasterii, a avortului, sangele copilului trece prin placenta in sangele mamei dand nastere la producerea de anticorpi anti-Rh in situatia in care acestia nu sunt administrati din exterior.

Iar in timpul celei de-a doua sarcini acesti anticorpi ai mamei se combina cu globulele rosii ale fatului pe care le distruge (hemoliza), provocandu-i icter si anemie grava. In concluzie, administrarea acestor imunoglobuline se va face imediat dupa nastere.

Vezi intrebari din: