Cauta

Am o durere la un san, oare am ceva ?

pisy a intrebat pe 31.05.2010

1 raspunsuri

littlelory
a raspuns acum 10 ani

Iti recomand sa mergi la un endocrinolog, pentru o eco la san. Mie mi-a spus chiar zilele trecute ca "durerile la san nu sunt normale - un san dureros nu este un san sanatos", ca normale sunt presiunea sau greutatea, dar nu si durerea.


In afara perioadelor de alaptare, in cadrul careia sanul poate constitui sediul unei inflamatii (limfangita) care evolueaza adesea spre un abces, principalele patologii ale sanului sunt tumorale: nodul, chist, cancer.
Palparea sanilor trebuie sa fie practicata in mod sistematic in cursul unui examen ginecologic. In plus, orice femeie trebuie sa realizeze in mod sistematic un "autoexamen al sanilor" cu scopul de a depista ea insasi, cat mai devreme posibil, leziunile benigne ale sanului si de a putea, daca este nevoie, sa consulte un specialist.

Te asezi cu bustul gol in fata unei oglinzi si evaluezi simetria pieptului, existenta unei eventuale reactii a pielii. Ridicand bratele in aer, apreciaza ridicarea sanilor si o eventuala desimetrie la ridicare. Apoi palpeaza fiecare san cu mana din partea opusa a sanului.

Cu latul mainii, lipind sanul de torace, cauta existenta unui nodul sau a unei zone indurate. Mai verifica absenta crustelor mici de pe mamelon si absenta deformatiei sau retractia acestuia. In cele din urma preseaza fiecare mamelon - daca apare o picatura de lichid ea, spune-i medicului.

Vezi intrebari din: