Cauta

Baiatul meu are 13 ani si este o fire agresiva, comenteaza la orice si trebuie sa aiba intotdeauna ultimul cuvant.

Molnar a intrebat pe 09.06.2014

Baiatul meu are 13 ani si este o fire agresiva, comenteaza la orice si trebuie sa aiba intotdeauna ultimul cuvant, chiar daca i se explica ca nu e bine ceva si i se si motiveaza de ce, el tot cum vrea el trebuie sa fie, cateodata cand e vorba de ceva important si chiar nu se poate lasa dupa el, atunci trebuie sa urlu la el sau sa-i dau una dupa cap sa inteleaga ca nu se poate face in viata chiar tot ce vrei, chiar daca e dezamagitor, dar este tot mai rau cu trecerea timpului, chiar a fost cand a ridicat mana la mama lui intr-un moment de furie (furie pe care o are din ce in ce mai des)cu intentia de a o lovi.

Ma gandesc tot mai des la un ajutor din partea unui psiholog sau asistent social care sa stea de vorba cu el, sa fac ceva sa revina pe drumul cel bun.

1 raspunsuri

Adolescenta este o perioada dificila atat pentru parinti, cat si pentru copii. Este o etapa in care multe se schimba cu o viteza accelerata si ritmul in care cei implicati se adapteaza nu este suficient de alert.

Adolescentilor li se cere sa se comporte asemenea adultilor dar, in acelasi timp, nu au aceleasi drepturi ca adultii. Iar ei se lupta cu nevoia de independenta versus nevoia de protectie. Adolescentii nu isi doresc o libertate totala, isi doresc sa stie ca cei din jur ii iubesc si sa ii pot ajuta in caz de nevoie.

Chiar si la aceasta varsta copii imit modelele pe care le pot observa. Aceasta poate explica excesele de furie pe care le are dar mai ales modul in care reactioneaza in acele momente.


Are nevoie de un model (de preferat tatatl) de la care sa invete cum sa reactioneze in situatii dificile. In conditii frustrante logica nu mai este atat de importanta asa ca trebuie sa fim foarte stapani pe noi. Aceasta calitate se castiga greu iar un model puternic poate ajuta foarte mult.

De asemenea, incercati sa va apropiati de el incetul, cu incetul. Puteti incepe prin mici remarci pozitive si printr-un control mai mare al reactiiilor dumneavoastra in situatiile cand el este agitat.

O replica plina de dragoste si intelegere poate face minuni. Incercati sa gasiti un echilibru intre numarul de limite impuse si numarul de drepturi pe care le acordati.

Chiar si la varste mai mari copii apreciaza parerea parintilor. Incercati pe o perioada de cateva saptamani sa va modificati comportamentul si vor aparea schimbari si in ceea ce il priveste. Nu uitati: este copilul domneavoastra si il iubiti, dar uneori va avea nevoie sa auda si sa simta asta.

Succes!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/