Cauta

Copil cu Adhd.

deyuta a intrebat pe 27.04.2014

Buna ziua. Sunt Andreea, am 32 de ani si doi copii (Andrei de 6 ani jumatate si Andrada de 2 ani).

Baiatul e un copil neastamparat, mereu pus pe sotii, uneori enervat, se supara repede in jocurile cu ceilalti, lucru care m-a determinat sa facem o vizita la Npi.

Aceasta hotarare am luat-o mai ales din cauza ticurilor care-au devenit foarte frecvente la baiat. Pur si simplu palpaia din ochi de credeam ca are probleme mari.

Am inceput mai intai vizita la oftalmolog, care ne-a trimis la un neurolog Zis si facut.

Specialistul ne-a facut si un EEG, imi spune ca are ADHA, termen necunoscut de mine pana atunci hiperkinetic cu deficit de atentie normal slab, 86.

La cererea mea, dr. ne-a prescris un tratament din plante, am zis sa nu incep deja cu medicamentele, luam Biocentral si Esprico, ne-a recomandat sport si terapia comportamentala.

Pana sa ajung la recomandari (sunt totusi costisitoare) as dori daca-ati putea sa-mi recomandati ceva, chiar si in comportamentul sau actiunile mele.

De 2 luni de cand e cu problemuta la ochi ma abtin foarte mult, nu strig la el, vorbesc mult in incurajez, il motivez si chiar il laud, desi mi-e destul de greu.

Incepe intr-adevar sa ma asculte mai mult, dar uneori, gafeaza si iar se enerveaza. Il doare capul mai mereu. Nu stiu de ce. Poate de la stres. Da ma tot intreb ce stres are un copil la 6 ani, clasa zero, incat sa-l afecteze asa tare.

As vrea daca ati binevoi sa-mi explicati ce inseamna hiperenergic si de ce pentru acesta se recomanda imediat tratament alopat? Va multumesc mult!!

2 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 6 ani

Pentru asemenea copii cu sindrom hiperkinetic si chiar cu ADHD confirmat de catre medicul pediatru + neuropsihiatru - daca nu este vorba de o rasfatare exagerata, conteaza programul de ajutor comportamental pentru copil din partea parintilor si celor care-i asigura educatia in colectivitate.

Tratamente medicale chiar si alopate nu au mare importanta. Atitudinea dvs pentru copil este laudabila - intelegere, rabdare, dirijare cu blandete si afectivitate, vocabular pe intelesul lui, povesti si antrenarea lui in toate activitatile si jocurile posibile - atat in colectivitate cat si acasa. Discutati, atat cu medicul, cat si cu invatatoarea care au cunostinte in acest domeniu.

Tratamentul medicamentos are ca si rol sustinerea copilului in ceea ce priveste incercarea lui de a se controla.

Avand in vedere ca e posibil ca uneori sa nu reuseasca sa isi stapaneasca miscarile si actiunile este nevoie de un ajutor care sa ii faca aceasta actiune mai usoara.

In cazul ticurilor va sfatuiesc sa nu ii atrageti atentia. In cazul in care aceste ticuri nu sunt constante puteti sa fiti atenta la momenele in care apar si daca observati o regula sa interveniti la nivelul cauzei.

Este nevoie de rabdare si perseverenta. Puteti stabili anumite reguli pentru a-l incuraja sa isi controleze comportamentul. Incurajarile ii vor oferi un motiv in plus pentru a se stradui.


Simptome de baza ale ADHD des intalnite:

Neatentie:

?Concentrare proasta
Distragerea uşoara a atentiei
Copiii uita repede

Impulsivitate:

In permanenta ii intrerup si ii deranjeaza pe alţii
?Se trezesc sa raspunda
Nu pot sa astepte

Hiperactivitate:

Se misca foarte mult
Neliniste motorizata
?Alearga si se catara in continuu
Nu se pot linisti/ agitatie

Toate cele bune!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/