Cauta

In comportarea fetitei mele au aparut niste "crize de personalitate" pe care nu stiu cum sa le gestionez! Aici va cer ajutorul!

monika0510 a intrebat pe 29.01.2014

Va dau cateva exemple: noi locuim la parinti mei si de craciun am vizitat si cealalta bunica. Ivette a facut o criza de plans, de m-am speriat! Nu a vrut sa manance deloc!

Cealalta bunica nu o femeie "de speriat". O iubim cu totii, si in alte vizite anterioare nu s-a intamplat asa.

Din pacate, sta departe si ajungem o data pe luna, o data la 2 luni sa o vizitam! Atunci zicea micuta ca plange, ca ii este dor de gradinita! Ca acum cand a inceput gradinita, sa planga ca-i este dor de: mine, de bunica, de sora, de tati, de bunicul. Pe deasupra, era o perioada cand dimineata nu vroia sa faca "lipsa mica", (dupa o noapte intreaga!!) si era in stare sa o retina pana pe la ora 10, cand intr-un final facea la gradinita!

Mentionez aici, ca nu facea pe ea! Iar acum, mai nou, nu vrea sa faca "lipsa mare". Nu se poate sa folosim la nesfarsit supozitoarele cu glicerina! Dar dupa 2 zile de pauza, tot ii mai aplic cate un supozitor, asta in cazul in care cu ajutorul ceaiului de musetel sau un iaurt nu reusim "pe cale naturala". Nu vrea sa mearga la gradinita! Dar daca ar ramane acasa, cu bunica, ar fi toata ziua in fata televizorului, ca pentru ca sa nu se maraie, bunica ii face pe plac! Cu toate ca am rugat-o in repetate randuri sa nu se lase manipulata de copila, ca nu este bine!

Cum sa depasesc acest moment? Cum sa o fac pe micuta sa inteleaga ca fiecare are treaba lui: parintii la servici, surorile la scoala iar ea, la gradinita? Cum sa tratez aceasta "eruptie" de personalitate ptr ca genereaza deja certuri si controverse in cadrul familiei, in ce ne priveste, pe noi adultii!

Multumesc anticipat.

2 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 6 ani

Asta este atitudinea unor copii care, avand si bunici, cauta sa speculeze unele sentimente, mai ales care le convine, pentru a-si satisface dorintele si uneori sa se autorasfete. Impreuna cu fetita si bunica puteti sta de vorba cu un psiholog ( daca este posibil acasa la dvs ).

Va felicit pentru modul de gandire si de atitudinea dvs. Perseverati.

Aceste "crize de personalitate" pot avea diferite cauze. Pot fi determinate de nevoia de atentie (in cazul in care se manifesta mai ales atunci cand sunteti intr-un grup mai mare), vrea sa obtina ceva anume sau vrea sa scape de anumite sarcini ce i se dau.

In toate cazurile va trebui sa ii explicati ca va trebui sa gaseasca o alta modalitate de a se exprima. In cazul in care isi doreste atentie incercati sa schimbati cateva cuvinte cu ea si atunci cand sunteti intr-un grup (dar va trebui sa invete sa se descurce si sa isi faca prieteni noi printre copii din alte grupuri).

Daca isi doreste ceva este necesar sa invete sa isi controleze comportamentul si sa inteleaga ca uneori nu poate obtine tot ce vrea. In cazul in care incearca sa evite o sarcina incercati sa fiti constanta in ceea ce ii cereti. Cu siguranta nu e recomandat sa cedati ca urmare a unei crize.

In cazul problemelor mentioonate va sfatuiesc sa o lasati sa se descurce. Incercati ca alimentatia sa fie cat mai echilibrata.

In rest nu mentionati subiectul ( puteti sa fiti atenta din umbra la situatie dar fara sa isi dea seama). Banuiesc ca este o modalitate prin care va manipuleaza asa ca problemele se vor echilibra cu usurinta.

In paralel ii oferiti atentia intr-un mod natural in situatiile in care comportamentul permite.

Toate cele bune!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/