Cauta

Exista vreun risc pentru copil? Este inca alaptat, la varsta de 3 ani si 4 luni. Ii afecteaza dezvoltarea?

Guinea Octavian a intrebat pe 28.01.2014

Sunt tatal unui baiat de 3 ani si 4 luni, suge si acum, atat ziua cat si noaptea. Intrebarea mea se refera, daca exista vreun risc in dezvoltarea normala a copilului.

5 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 6 ani

Valoarea nutritiva a laptelui de mama, scade dupa varsta de 2 ani a bebelui. Copilul, dupa aceasta varsta il suge ca pe oricare lichid, uneori numai din obisnuinta ca sa poata adormi

Daca diversificarea alimentatiei a fost si este corecta, suptul la varsta de 3 ani si jumatate nici nu strica nici nu ajuta: imunitate oricum nu mai asigura.

Vitaminele le primeste din: alimentatia proaspata, din fructe si din legume.

Aveti grija si de psihicul copilului in raport cu colectivitatea - educatoarele si chiar cu colegii. In orice caz, discutati si cu copilul.

Acest subiect este in atentia multor parinti fiecare situandu-se intr-una dintre cele doua tabere.
Din pacate, nu exista cercetari concrete in ceea ce priveste aceasta problematica.
Din punct de vedere fizic pot spune ca singururl lucru care imi ridica un semn de intrebare este legat de faptul ca este alaptat si noaptea.
In general, alimentatia este necesara pentru a acoperi nevoile copilului in timpul noptii.
Se trezeste copilul cerand sa fie alaptat? Sau aceasta situatie este rara?

Din punct de vedere psihologic cercetarile nu sunt concludente.
Din punctul meu de vedere important este motivul si momentul in care este alaptat.
Este considerata o forma de linistire atunci cand este suparat sau cand doreste sa doarma, nevoia aceasta apare deseori pe parcursul zilei etc?
Motivul pentru care aceste informatii sunt importante este legat de semnificatia pe care copilul o ofera acestor momente.
Avand in vedere varsta, copilul trebuie sa isi dezvolte abilitatile necesare confruntarii cu diferite situatii frustrante, abilitati care pot fi folosite in mediul social.
Consider ca atentia trebuie indreptata catre o integrare cat mai facila in institutiile de invatamant.

Spor!

amalia
a raspuns acum 6 ani

Buna, sunt mama unui baiat de 2 ani care este inca alaptat. Nu ai de ce sa-ti faci griji in ceea ce priveste alaptarea la varste mai mari. Daca copilul a fost alaptat pana acum, nu are rost sa il intarcati fortat.

Lasati-l sa se intarce natural. Fii sigur ca nu va ajunge in clasa intai cu tzitzi in gura. Ai aici cateva linkuri de unde te poti inspira.

Primul articol este scris de un consultant in alaptare:

http://atasatlasanulmamei.blogspot.ro/2009/10/intarcarea.html

Aici sunt studii internationale legate de alaptare:

http://attachmentparenting.ro/alaptarea/index.html

Si mai este aici experienta unei mamici care a alaptat copii pana la 4 ani:

http://alexcreste.blogspot.ro/2013/06/alaptarea-dincolo-de-bebelusie.html

Ca si concluzie:

Alaptarea contribuie la dezvoltarea intelectuala a copilului tau, la dezvoltarea sociala si mentala a copilului tau si e normal sa-ti alaptezi copilul dincolo de varsta bebelusiei, doar ca societatea din ziua de azi a pierdut aceasta semnificatie.

amalia
a raspuns acum 6 ani

Domnule doctor Emil Otesteanu, dati-mi va rog exemple de studii care arata ca valoarea nutritiva a laptelui de mama scade dupa varsta de 2 ani.

Probabil asa v-au invatat cartile de medicina in faculatate, dar medicina a evoluat, s-au facut multe studii si se fac in continuare legate de alaptare.

Ca exemplu, cititi aici un studiu recent facut de universitatea Brown pe copiii alaptati si pe cei hraniti cu lapte praf:

http://news.brown.edu/pressreleases/2013/06/breastfeeding

Aici sunt alte studii:

http://www.reuters.com/article/2013/12/25/us-breast-feeding-idUSBRE9BO08920131225

Uitati aici aveti un ghid despre alaptare recomandat pentru medici:

http://books.google.ro/books?id=jhQ2zHnKEKwC&pg=PA334&lpg=PA334&dq=Baldwin,+Esq.+in+%E2%80%9CExtended+Breastfeeding+and+the+Law%E2%80%9D&source=bl&ots=oWRCbWUYph&sig=eSoXxwTNN8BxY31M6EQ8auYm8CE&hl=en&sa=X&ei=-f3pUpzhIobHswbkoYC4BA&ved=0CEAQ6AEwBA#v=onepage&q=Baldwin%2C%20Esq.%20in%20%E2%80%9CExtended%20Breastfeeding%20and%20the%20Law%E2%80%9D&f=false

Va rog, ca inainte de a da un raspuns, documetati-va mai intai, medicina evolueaza zilnic, nu putem duce lumea in eroare cu presupuneri sau cu ce ati fost invatati in facultatea de medicina.

lala
a raspuns acum 6 ani

Amalia cunoasteti limba engleza? Daca da, ati fi vazut ca studiile se refera la copiii pana la 2 ani si nu de 3 ani si 4 luni cum este cazul de fata.

Va sfatuiesc sa faceti 6 ani de facultate, inca 6 de rezidentiat vreo 10 de specializare si asa mai departe si apoi sa va dati cu parerea.

In medicina, esti informat si dai examene tot mereu tocmai pentru a fi la zi cu studiile facute.

Medicina facuta pe internet nu va da dreptul sa dati sfaturi, apoi vorbim si de psihicul copilului, la 3 ani jumatate copilul ar trebui sa fie cu mult mai independent.

Valoarea nutritiva a laptelui intr-adevar scade dupa 2 ani. Mai documentati-va. Repet vorbim dupa 2 ani si nu pana la 2 ani.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/