Cauta

Cum sa-mi ajut copilul sa intre in clasa la gradi?

Radu Claudia a intrebat pe 10.10.2013

Ma numesc Radu Claudia. Baietelul meu a inceput gradinita. Matei refuza sa mai mearga la gradinita pentru ca, spune el "ma lovesc copii". Prima saptamana de gradinita a decurs normal. A stat in casa fara probleme, ba chiar ma dadea afara cand ajungeam dimineata. Din nefericire in clasa exista un compotament violent din partea altor copii. Chiar si Matei a imprumutat acest comportament. In a doua saptamana a inceput sa tipe in somn si sa faca pisu pe el. Vrea sa merga la gradi, dar nu in acea clasa. L-am intrebat de ce refuza sa mai intre in clasa si mi-a spus "ca ma lovesc copii"

Am stat cu el in clasa o perioada si intr-adevar exista un comportament neadecvat inclusiv din partea lui Matei, loveste, musca, arunca cu jucarii.

A trebuit sa iau eu atitudine si sa-l asez pe scaunelul rusinica. In momentul de fata refuza sa mai intre in clasa. A stat in alta clasa singur. Eu am stat la usa pe scaunel, si acum spune ma duc la gradi, dar nu in clasa mea. A doua zi s-a trezit singur de la ora 6 si a zis hai sa mergem. A intrat in clasa de la cealalta grupa fara ezitare. A insistat sa ramana usa deschisa. Doamna a explicat ca nu se poate pentru ca racesc copii. A venit langa mine si a soptit "Mi-e frica ca ma lovesc copii". Spune-i sa lase usa deschisa, nu inchide de tot sau sa tii piciorul sa vad ca stai la usa. Doamna a explicat ca daca nu intra in clasa, nu poate sta pe hol.

O alta mamica pe care nu o cunoastem l-a luat de mana si ia zis Uite! Hai cu mine! A intrat fara ezitare. Din pacate cand acea mamica a plecat, a iesit si el.

Doamna educatoare i-a spus ca nu stam pe hol si l-a trimis la el in clasa. A urcat sus si cand a deschia usa l-a vazul pe acel baietel venind spre el .S-a agatat de piciorul meu si a zis "hai sa plecam!"

Pe drum a plans ca nu il las la cealalta clasa. Nu poate fi transferat datorita numarului mare din clasa respectiva si nici la alta gradinita, caci este singura cu program normal. Problema a fost discutata cu cadrele didactice si mi s-a recomandat sa-l las in clasa si sa plec, caci el plange dupa mami. Nu prea sunt de acord din moment ce in clasa exista un comportament violent si nu se i-au masuri, iar toata aceasta tevatura este legata de comportamentul altor copii.

Doamna directoare mi-a spus sa nu il mai aduc caci este prea mic (3 ani). Ce sa fac!!??

1 raspunsuri

Psiholog.Otilia.Stan
a raspuns acum 6 ani

La varsta de 3 trei ani nu este "prea mic" pentru integrarea in colectiv. Dimpotriva este varsta ideala la care copii achizitioneaza si integreaza informatiile din jur (fac referire aici la toate segmentele: cognitiv, emotional, social, etc).

Un exemplu concret este chiar faptul ca a fost de ajuns sa observe acele comportamente agresive despre care spuneai ca axista in clasa pentru a le reproduce.

Atat timp cat din postura de parinte nu poti controla acel mediu, o recomandare ar fi sa ii gasesti o alta clasa / gradinita, intrucat dezvoltarea intr-un asemenea mediu va avea efecte negative asupra copilului tau. Imi vine in minte o fraza care se potriveste: e mai usor sa previi decat sa tratezi.


Cu drag,
psih. Otilia Stan

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/