Cauta

Cum sa le spun fetitelor mele, ca ma voi interna in spital?

iulia a intrebat pe 21.11.2013

Pe data de 5 decembrie trebuie sa ma internez in spital pentru o operatie. Problema cea mare e ca nu stiu cum sa-mi anunt fetitele de plecarea mea (noi nu am stat separate decat 3 zile, cand eu am mers la maternitate), fetitele mele au 9 ani, respectiv 5. Nu vreau sa o stresez, aman cat pot, dar tot va trebui sa-i spun. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Copii mei vor fi in siguranta impreuna cu sotul meu, dar gandul ca eu nu voi fi langa ele si invers ma consuma psihic, mult mai mult decat gandul ca trebuie sa trec printr-o operatie.

2 raspunsuri

Psiholog.Otilia.Stan
a raspuns acum 6 ani

Buna Iulia,

sfatul meu este sa nu mai amani acest moment intrucat nu le vei usura primirea acestei informatii, ci dimpotriva nu le vei da timp sa se obisnuiasca cu ideea.

Cum sa le spui? In primul rand trebuie sa fii sincera cu ele si sa le explici ca vei fi in spital cateva zile, ca doctorii te vor ajuta sa te insanatosesti si ca abia astepti sa te intorci acasa. In tot acest timp ele vor petrece mai mult timp cu tata, iar el va fi "mesagerul" vostru in aceste zile. Ele iti pot trimite scrisori, felicitari, etc. veti vorbi la telefon, sau orice altceva ce vei considera ca le va starni interesul.

Un alt sfat este sa incerci sa le lasi diverse "sarcini" individuale, pe care ele sa le indeplineasca pana la intoarcerea ta. Acest lucru le va tine ocupate si le va ajuta sa treaca mai usor acele zile. Dupa spitalizare tu vei evalua ceea ce au facut, le vei incuraja, le vei felicita pentru munca depusa, interesul si responsabilitatea cu care au lucrat.

Bineinteles, acestea sunt doar cateva modalitati de a imbraca aceasta veste si poate tu vei gasi o solutie mai buna. Ceea ce este foarte important este sa le spui informatiile esentiale, sa nu le minti sau sa omiti anumite informatii (de exemplu ca vei fi in spital) si sa faci asta inainte cu cel putin 4-5 zile astfel incat ele sa aiba timp sa asimileze informatia, sa puna intrebari ceea ce va duce la rationalizarea situatiei.

Iti doresc multa sanatate!

Cu drag,
Psiholog Otilia Stan

iulia
a raspuns acum 6 ani

Multumesc din suflet pentru raspuns. Mi-ati fost de foarte mare ajutor.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/