Cauta

Cum pot sa imi ajut baiatul sa se integreze in grup si sa se poarte frumos?

ionela a intrebat pe 07.05.2014

Baiatul meu la gradinita se poarta ciudat mereu vrea sa fie primul, sa castige mereu numai el, daca nu castiga devine foarte nervos, trebuie sa faca o prostie in acel moment sau plange.

Nu vrea sa colaboreze la jocuri in echipa, deranjeaza, iar in recreatie doreste sa stea pe banca cu mancarea un mana in loc sa se joace.

In anul 2013 sora lui in varsta de 10 ani a fost diagnosticata cu tumoare la ficat, artera cava, inima si metastaza la plamani.

A trebuit sa stau internata cu ea doua luni fara intrerupere, iar pana in decembrie ne-a internat lunar cate 3-4 zile pentru chimioterapie.

Credeti ca l-a afectat aceasta cauza de are acest comportament la gradinita?

2 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 6 ani

Daca doreste sa fie primul in toate, nu este nimic rau, mai bine decat timid si retras, indiferent, aici intervine rolul educatoarei care-i antreneaza si educa pe toti copiii la fel; stati de vorba si cu aceasta.

Perioada cat ati fost nevoita sa va ocupati mai mult de sora lui, poate s-a simtit marginalizat -neglijat si acum reactioneaza astfel??!!

Trebuie multa diplomatie - tact si rabdare cu el antrenarea lui in toate activitatile - ca ajutor si jocuri, explicatii.

In societatea actuala se incurajeaza spiritul de competitie de la varste din ce in ce mai mici astfel incat aceste reactii ale copiilor apar destul de des. Problemele sunt observate atunci cand dorinta de a castiga ii guverneaza viata copilului.

Situatia prezenta a familiei cu siguranta ca i-a schimbat comportamentul pentru ca mediul lui s-a schimbat.

In primul rand puteti incerca sa va petreceti o anumita perioada de timp doar cu el. Il puteti intreba ce anume prefera si sa va jucati cu el.

O sa inteleaga ca sunt momente in care el este ales ca fiind cel mai important pentru adultii din familie.

Are nevoie sa i se confirme dragoste dumneavoastra indiferent de ceea ce se intampla in familie.

In librarii exista carti ce contin povesti terapeutice pentru copii (acele povesti care contin un mesaj ascuns pe care copii il pot intelege mai usor datorita exemplelor prezentate).

Acestea il pot ajuta sa inteleaga situatia si ii poate oferi modalitati de a-si getiona sentimentele.

Ii puteti povesti si despre persoane pe care el le admira aratandu-i atat punctele lor forte cat si cele slabe. II puteti sugera prin aceste exemple ca fiecare dintre noi avem momente in care gresim dar trecem mai departe.

In ciuda acestor momente in care apar comportamentele negative va trebui sa il sustineti si sa il laudati pentru momentele in care se comporta potrivit.

Este important sa fiti alaturi de el. Este nevoie de perseverenta dar cu putin efort se pot ameliora problemele.

Spor in toate!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/