Cauta

Cum il pot pacali sa faca la olita si sa spuna cum il cheama?

ovidiuoana45 a intrebat pe 28.08.2014

Baietelul meu are 4 ani si nu prea scoate propozitii ca un copil de 4 ani si nu vrea sa zica cum il cheama si nu vrea sa faca la olita.

Am 3 olite in casa si capac special pt wc si nu vrea treaba mica face la wc doar trb mare, nu stiu ce sa mai fac.

L-am dus la logoped si nu are ce sa ii faca si la doctor. I-am facut control e sanatos tun, dar nu vrea sa faca la oalita si intelege tot exact ca la 4 ani. Ce as putea sa fac?

2 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 6 ani

Cu pacaleli nu veti obtine rezultate, ( mai ales ca este destul de mare ), ci numai prin mijloace de convingere si incurajare si lauda cand a reusit sa faca pe olita.

De exemplu, stand pe olita alaturi si in acelasi timp cu un adult.

Aratandu-i murdaria de pe lenjeria personala cand se intampla si aratandu-i in comparatie pe cea curata.

Invatati-l sa se imbrace si sa schimbe singur lenjeria daca sau cand a fost murdarita; aratati-i alti prieteni curati si care fac pe olita si multa rabdare si perseverenta.

Nu-l plictisiti cu intrebari de genul: Cati ani ai, cum te cheama, multumiti-va ca raspunde cand ii strigati numele.

Exersati pvestioare placute in propozitii scurte. In colectivitate va face ca si ceilalti pe olita. Succes.

In ceea ce priveste problema vorbirii. Nu am inteles exact ce ati vrut sa ziceti atunci cand ati spus ca logopedul nu a putut face nimic.

Incercati sa vorbiti despre subiectele lui preferate, sa va uitati la desene animate cu el si sa le comentati mai apoi.

Prima data le puteti povesti impreuna si apoi il puteti ajuta sa le povesteasca si altor membrii ai familiei. Am folosit cu succes desenele cu Masha ( le gasiti pe youtube.com).

Chiar daca nu sunt in limba romana, nu se vorbeste foarte mult si actiunile sunt simple. Avantajul este ca puteti opri filmul pentru a comenta.

Incercati sa il stimulati mai mult in ceea ce priveste limbajul si sa vedeti care este progresul. Daca dupa cateva saptamani nu observati nici o schimbare incercati sa apelati la un logoped pentru a-l evalua.

Nu consider ca este o problema foarte mare daca nu isi spunenumele. De multe ori copii refuza pentru ca sunt intrebati foarte des. Incercati sa ii lasati pe adultii straini sa se prezinte si sa observati comportamentul copilului. Nu il fortati sa spuna nimic. E posibil sa spuna singur atunci cand nu se simte presat.

Legat de problema toaletei v-as sfatui sa va inarmati cu rabdare si sa va rezervati cateva zile acestei probleme. Am inteles ca refuzul este doar atunci cand trebuie sa urineze asa ca incercati sa ii dati cat mai multe lichide ( limonada, suc) si incercati sa il puneti cat mai des sa toaleta. Nu il lasati nesupravegheat pentru ca va face pe el. in general copii nu fac pe ei in prezenta adultilor. Puteti sa ii schimbati si alimentatia astfel incat sa nu se constipe si sa aiba cat mai multe succese.

Atunci cand ii propuneti sa va duceti la toaleta folositi un ton cat mai obisnuit.

Atunci cand se intampla sa aiba accidente nu il certati, ii dati haine sa se schimbe si atat. Dar daca reuseste sa faca la wc il laudati si ii oferiti si un cadou ( daca primeste 5 stelute ii faceti pizza sau o prajiturica etc).

Mult succes!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/