Cauta

Ajutor! E normal ca un copil de 3 ani si altul de 4 ani sa faca consecutiv scarlatina, varicela si iar scarlatina?

mikiss a intrebat pe 17.06.2013

In martie, fetitele mele (3 ani si 4 ani) au ajuns la spital cu scarlatina. Timp de o luna s-au facut analize ca sa nu apara infectia, dar la nicio luna dupa scarlatina, asta fiind in aprilie, au facut varicela, care a durat pana de paste (mai). In acest weekend (15 iunie) fetele s-au simtit rau si am ajuns la spital, acolo ni s-a spus ca au scarlatina. Este normal ca in fiecare luna sa aiba aceste boli, sau mai mult, este normal sa faca scarlatina asa des? Din ce cauza? Multumesc!

1 raspunsuri

Dr. Alina Condoiu, pediatrie, raspunde:

Scarlatina si varicela sunt 2 boli eruptive cauzate de agenti etiologici diferiti (streptococ beta hemolitic de grup A, respectiv virus varicelo-zosterian), astfel pot aparea una independent de alta.

Referitor la al 2-lea episod de scarlatina: aceasta afectiune poate reaparea destul de rar la acelasi pacient, astfel aici intervine un aspect legat de diagnostic, putand fi posibil ca unul dintre episoade sa fi fost un exantem viral si nu scarlatina. Pentru diagnostic este nevoie, pe langa partea clinica, si de alte critetii cum ar fi: contact cu alt copil cu scarlatina, exudat faringian pozitiv pentru streptococ beta hemolitic de grup A, sau diagnosticul retroactiv prin titrul ASLO.

Tratamentul trebuie sa fie unul antibiotic in functie de sensibilitatea cunoscuta a streptococului sau de antibiograma daca se identifica in exudat.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/