Cauta

Numele meu este Roxana si am un baietel de 2 ani jumatate care musca, tipa, loveste si nu mai stiu ce metoda sa aplic cu el.

roxana a intrebat pe 16.01.2013

De la varsta de 1 an si 2 luni a ramas in grija mamei mele, fiind plecata la munca in Anglia cu sotul, iar acum o luna ne-am hotarat sa-l luam aici cu noi. Acasa in Romania a crescut la tara inconjurat de spatiu si animale, pe deasupra fiind zi de zi inconjurat de bunicii, strabunicii si unchii care mai de care rasfatandu-l. Problema este urmatoarea: din momentul in care am ajuns in Anglia comportamentul baiatului s-a schimbat, musca, ma loveste frecvent, tipa, ba chiar nu vrea sa socializeze cu alti copii (chiar si cu copii romanii). Nu pot sa-l imbrac ca ma loveste sau ma musca, la fel pe strada sau in magazine se pune pur si simplu pe tipat si lovit. Mai rau este ca nu mai cere la olita face pe el (a renuntat la pampers de 1 an). Am incercat toate metodele, sa-i vorbesc, sa-i explic, sa-i fac un tabel cu bulinute, dar nimic nu merge. Ma doare, dar uneori sunt nevoita sa-i dau cate o palmuta la fund pentru ca imi fuge ba pe scari, ba se inchide in baie si vreau sa evit asta. Va rog, ajutati-ma. Multumesc.

4 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 7 ani

Acestea sunt reactiile copiilor, care au crescut departe de mamele lor, au fost obisnuiti cu alt mediu, cu alte persoane de care s-au atasat si care probabil i-au satisfacut toate dorintele, uneori peste masura si l-au ajutat sa se rasfete. Schimbarea brusca pentru el, alt mediu, alte persoane-chiar daca sunteti parintii lui - inca va considera straine fata de cele cu care se intelegea mai inainte. Aveti o perioada foarte grea in care sa se convinga de faptul sunteti parintii lui si ca reprezentati mai mult decat cei de acasa, sa-i castigati atat increderea cat si ascultarea. O colectivitate va va fi de mare ajutor. Trebuie sa aveti multa rabdare si perseverenta, caci vor urma dificultati si cu cele doua limbi pentru conversatie, concomitent si paralel.

OanaPopa1
a raspuns acum 7 ani

Draga Roxana,

Comportamentul violent al baietelului tau este cat se poate de normal.

Tot ce stie el despre viata este acum foarte departe de el.

Traia intr-un mediu sigur, cunoscut, era inconjurat de iubire, iar acum este intr-un loc pe care nu il intelege, nu stie limba vorbita, nu cunoaste pe nimeni.

Copiii au foarte mare nevoie de siguranta.
In acest moment este speriat, ii este frica si este normal sa devina furios pentru ca nu poate controla nimic din ceea ce i se intampla.
Chiar daca intelege ca voi sunteti parintii lui, in ultimul timp a stat cu bunicii si e normal sa ii fie dor de ei.

Este foarte important sa ii arati ca il intelegi si sa il ajuti sa iti spuna ceea ce simte. Fara cuvinte pompoase.

Intr-un moment in care el este linistit, apropie-te de el si spune-i ca il intelegi ca este speriat, ca il iubesti si ca vrei sa faci in asa fel incat sa ii fie cat mai bine.
Intreaba-l ce simte si asculta-l fara sa comentezi nimic.

Spune-i ca este in regula ceea ce simte, ca il intelegi, ca si tu ai fi simtit acelasi lucru daca ai fi fost in locul lui.

Spune-i ca il iubesti si ca este in siguranta alaturi de tine.

Dupa ce se va simti iubit, inteles si in siguranta, se va potoli, nu ai nici o grija!

Oana Popa
lifecoach
www.copiiminunati.ro

OanaPopa1
a raspuns acum 7 ani

Draga Roxana, esti din Bucuresti?
Daca da, pe 21 februarie incepem o noua grupa la workshop-ul organizat special pentru parintii din comunitatea copilul.ro

Intra pe http://www.copilul.ro/forum/parintii-intreaba-specialistii-raspund/cladim-relatia-cu-copiii-nostri/alege-sa-fii-un-parinte-minunat-48978.html

pentru a vedea mai multe detalii.

Cu drag,

Oana

OanaPopa1
a raspuns acum 7 ani

Iarta-ma Roxana, doar vazusem ca esti in Anglia.
Am plecat putin de la calculator si cand am revenit ti-am scris mesajul cu workshop-ul.

Poti citi mai multe pe www.copiiminunati.ro

Cu drag,

Oana

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/