Cauta

Baietelul meu in varsta de 2 ani si 7 luni refuza gradinita.

valentinap a intrebat pe 03.10.2014

Asta vara, impreuna cu baietelul meu in varsta de 2 ani si 5 luni (atunci), am fost la gradinita sa ma interesez ce acte sunt necesare pt inscriere.

Atat de mult i-a placut ca nu a vrut sa mai mearga acasa. La indemnul educatoarei l-am lasat 2 ore dupa care a trebuit sa-l iau acasa cu minciuni pentru ca el ar fi vrut sa mai ramana. Era nerabdator sa vina ziua sa mearga si el la gradinita. Ma intreba in fiecare zi cand mergem la "gadanita"?

A venit si ziua si tare mi-a fost mirarea sa aud de la d-na educatoare ca a plans tot timpul. Asta o zi, doua, trei, o saptamana.

Pe ceilalti copii ii impaca cu o jucarie, cu ceva dar pe el nu putea sa-l impace cu nimic, nu-i trebuia nimic, nici mancare, nici jucarii, nici sa se joace cu copiii.

Acasa, in timpul somnului trebuia sa stau langa el pentru ca se trezea speriat:"nu mai vine mama mea, nu mai vine mama mea?".

Dupa o saptamana nu l-am mai dus. Educatoarea m-a sfatuit sa-l duc totusi din semestrul 2 dar el nici nu mai vrea sa auda.

Lumea in jur imi spune sa-l las sa planga dar parca nu pot. Ma tem sa nu-l afecteze psihic atata timp cat a avut cosmaruri. Ce ma sfatuiti sa fac? Cum sa procedez?

Va multumesc din suflet.

1 raspunsuri

Inceperea gradinitei poate determina anumite sentimente de anxietate pentru copil care se simte abandonat.

Este posibil ca in cele doua ore de prima oara a fost tratat preferential si timpul a trecut mult mai repede. In schimb acum a fost lasat pentru mai mult timp. Avand in vedere ca l-ati dus la inceputul anului cu siguranta mai erau copii care plangeau si atunci a inceput si el sa isi faca griji.

Incercati sa va jucati cu masionete si papusi si refaceti o zi a unei familii. Cu copii care se duc la gradi si ae joaca si parintii care se duc la munca. Ilustrati reuniunea de seara cand toata lumea povesteste intamplarile zilei. Refaceti acest joc de mai multe ori si oferiti ocazia sa il continue chiar el. Analizati modul in care se joaca si intariti ideea de familie si de ocrotire.

In momentele in care este calm ii puteti vorbi despre dragostea dumneavoastra si relatia pe care o aveti cu el. Ii puteti spune ca ii intelegeti supararea si ca pt fiecare e greu sa se desparta de familie etc. Cu toate acestea, atunci cand plange incercati sa evitati sa ii oferiti foarte multe explicatii. Exista posibilitatea de a incuraja acest comportament.

Laudati pentru tot ce face la gradinita si o puteti ruga pe educatoare sa il lase sa va arate si lucrarile ( in general sunt pastrate in portofoliu, dar le puteti aduce in urmatoarea zi). Stabiliti un sistem pentru a stii daca a plans, dar fara a discuta acest lucru de fata cu copilul.

Mult succes!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/