Cauta

Baielul meu, implineste 2 ani, dar nu vorbeste. Ce e de facut?

manolache iuliana a intrebat pe 01.03.2012

Precizez ca a fost nascut cu prematuritate de gradul 4, cu greutatea foarte mica. As vrea sa stiu daca aceasta este cauza.

6 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 8 ani

Evaluarea starii de sanatate trebuie facuta de catre medicul care a avut si are in evidenta copilul si ii cunoaste evolutia. Prematuritatea, in modA normal, nuA ar trebui sa influenteze vorbirea. De altfel prematurii prind din urma pe cei nascuti deodata cu ei, pe la varsta de 5 luni ca dezvoltare si greutate, daca nu sunt alti factori patologici congenitali ,intra si postnatali.
In mod normal copilul: La 1 - 2 luni gangureste; la 2 - 6 luni rade si zambeste provocat; la 8 - 9 luni pronunta silabe: ma -ma-ma; ta-ta-ta; la 10 - 12 luni spune mama. tata; la 18 - 20 luni stie 20 - 20 cuvinte; la 22 - 24 luni poate spune propozitie dinA doua cuvinte. Cu sau fara bilet de trimitere, consultati pediatrulA si un medic neuropsihiatru.

Danyela15
a raspuns acum 8 ani

Baietii sunt mai lenesi, prematuritatea se recupereaza cam pe la 3 ani, poti sa mergi la un medic. Nepotul meu a vorbit pe la 3 ani pana atunci zicea doar mama si tata si intelegea ce i se cerea sa faca.

manolache iuliana
a raspuns acum 8 ani

Si el intelege tot ce-i spun, inca de pe acum. Practic, a evoluat aproape normal, ca si ceilalti copii nascuti cu greutate normala. Ce ma sperie, este faptul ca nu merge inca singur si nu rosteste niciun cuvant intreg. Ma gandesc daca conteaza greutatea foarte mica pe care a avut-o la nastere.

mami_fericita
a raspuns acum 8 ani

Nu vreau sa te sprerii, dar e un semn mare de intrebare si ingrijorator faptul ca el nu merge singur la aceasta varsta. Adreseaza-te medicului de familie si te va indruma catre specialisti.

manolache iuliana
a raspuns acum 8 ani

Cand l-am nascut, am stat trei luni in spital, alaturi de el. Am vazut medici cum s-au purtat. Nu-i intereseaza, nu mai am incredere. Nu am o situatie materiala foarte buna si nu-mi permit sa merg la specialisti scumpi. Darius, merge tinandu-se de mobila si de o manuta, dar mai nesigur. Ma gandesc ca poate avanseaza mai greu din cauza prematuritatii lui. Ma gandeam ca poate ma va lamuri o mamica, care a trecut prin ce trecem noi acum.

Danyela15
a raspuns acum 8 ani

Cred ca ar trebui sa mergi la medic. Si copilul meu a fost prematur, dar la 1 an merge singurr. Stiu cazuri de prematuri unde a fost nevoie de masaj si de alte interventii. Mergi acum cat este mic si se poate recupera mai bine. Cere o trimitere de la medicul de familie, fa un efort si mergi cu el la un specialist.

Vezi intrebari din: