Cauta

De la o simpla joaca a ajuns sa dea semne de schiopatat. Ar putea duce la o luxatie?

Ionela a intrebat pe 06.05.2017

Am un bebe de 18 luni, care atunci cand nu-i place ceva la o jucarie, o loveste atat de tare incat risca de fiecare data cu vanatai. Acum, ultima data, insa: ii place sa tina de coarnele de la o tricicleta, aceasta stramba coarnele cand merge cu ea si merge stramb, asadar ca sa o indrepte loveste mereu foarte tare roata, si asa a ajuns ca acum sa aibe tendinte de schiopatat + vanataie. Ce este de facut in aceasta situatie? I se poate intampla ceva la piciorus?

Piciorul nu o doare (am verificat eu, am masat sa cad daca spune ceva), nici cand merge cu el schiopatat nu o doare. Alta cauza a schiopatatului nu exista, pentru ca sta mereu cineva cu ea non-stop, nu este lasata niciodata nesupravegheata, iar racita nu este deloc. Ea inca nu prea intelege tot ce ii explic, spune doar cateva cuvinte dar nelegate. Ar putea fi o luxatie? Sau ar putea duce la o luxatie? Ce sa fac in aceasta situatie? Daca ii iau jucaria, sigur mai gaseste ea ceva in care iar sa-si faca ceva...

2 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 3 ani

Orice lovitura la picioare poate determina schiopatarea nedureroasa. Un simplu control la medicul de familie este suficient din moment ce masajul local si miscarile nedureroase nu presupun nici fractura, nici luxatie. La aceasta varsta inca are nevoie de supraveghere atenta si de ajutor in asemenea imprejurari!

Ioana93
a raspuns acum 3 ani

Cel mai linistitor pt dvs ar fi sa va adresati pediatrului, el o va examina si va va spune daca este ceva in neregula si ce trebuie sa faceti.
Va inteleg ca la varsta asta e greu sa va intelegeti cu bebe, dar trebuie sa incercati sa scape de obiceiul de a lovi in jucarii, ca sa nu se mai raneasca. Cand vedeti ca face asta, incercati sa-i distrageti atentia, sa o indrumati catre o alta activitate, sa uite de jucaria care nu i place. Stiu ca e cam greu sa-i determini sa nu mai faca un lucru, dar trebuie incercat prin mai multe mijloace, ii aratati ce sa faca in loc sa loveasca atunci cand nu-i place ceva, sa o ia sa o arunce deoparte, sa o ascunda undeva, ascundeti impreuna jucaria respectiva ca sa nu o mai vada.

La tricicleta, in loc sa loveasca cu piciorul, incercati sa i aratati sa tina coarnele drepte, si o ajutati sa poata pedala, daca va accepta ajutorul, daca nu si nu, o puneti deoparte o vreme, mai incercati iar, pana va intelege mecanismul. Ideea e ca de fiecare data cand gaseste ceva si face asta, trebuie sa-i distrageti atentia spre altceva, sa va jucati cu mingea de exemplu, cred ca asta ii va placea.

Cam solicitant, dar alte optiuni nu prea sunt...
Este greu sa-i inveti anumite lucruri sau sa-i ajuti, pentru ca ei vor sa fie independenti, dar la un moment dat o sa inteleaga.

Mult succes si sanatate!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/