Cauta

Dativul etic e potrivit in exprimarea mamicilor?

Ayline a intrebat pe 04.12.2012

Vreau sa ridic o intrebare, mai degraba retorica. Oare e ok ca de foarte multe ori mamele se exprima cu "imi face" despre ceea ce li se intampla copiilor lor? "imi face febra", "nu imi maninca", "mi s-a racit", "nu imi doarme" sau "imi maninca asa de bine", "imi sta linistit in scaunul de masina" ca si cum copiii ar face asta special pentru sau impotriva respectivei mame, cand el e o entitate separata, un individ cu personalitate si nevoi proprii. De mult ma macina asta.
As vrea sa stiu cum si in ce masura afecteaza asta dezvoltarea ulterioara a copilului.
Multumesc anticipat!

1 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 7 ani

Problema ridicata de catre dvs este, pe cat de reala, pe atat de importanta si extrem de raspandita in randul mamicilor. Sentimental toti din jurul celor care "contribuie la cresterea natalitatii din tara noastra "si pe care le felicitam, le acceptam tacit acest sentimentalism si dragoste fara margini pentru "globul de aur" caruia i-au dat viata, manifestandu-se chiar si sub forma acestui dativ in exprimare.
Realitatea este ca, intradevar, daca in primul an de viata al bebelui ne adresam cu multe diminutive, dupa aceasta perioada cuvintele si expresiile trebuie folosite gramatical, pentru ca propriul copil sa le perceapa, sa le retina si sa le foloseasca apoi cat mai corect. Altfel, trebuie sa depuna un alt efort pentru a le invata corect.
Deci, aveti perfecta dreptate si meritati felicitari pentru ca ati adus in discutie aceasta importanta problema, iar mamicile, in interesul celor pe care-i iubesc atat de mult ni se vor alatura.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/