Cauta

Cum sa fac ca sa ii treaca frica?

Renata a intrebat pe 15.01.2014

Buna ziua. Am o fetita de un 1 an si 7 luni si ii este frica de caine, de masini, de mai multe lucruri. Acum 2-3 zile, s-a speriat in casa cand s-a uitat la desene animate si nu mai stiu ce sa fac cu ea ca ii este asa frica. Nu sta 2 minute fara mine si cand ii este frica tot zice frica si nu stiu ce sa mai fac. Ii tot explic cand ea zice, dar nu ii trece. As vrea un sfat daca puteti sa imi oferiti.

1 raspunsuri

Psiholog.Otilia.Stan
a raspuns acum 6 ani

Draga Renata,

frica este un sentiment pe care il experimentam fiecare dintre noi si este raspunsul organismului nostru la anumiti factori care sunt interpretati ca fiind amenintatori. In acelasi timp, aceasta traire este resimtita de copii cu o intensitate mai mare.

Pentru inceput, ar fi bine sa ii explicati (pe intelesul ei) toate ce face fiecare lucru, de exemplu o masina.

Incercati sa identificati ce anume ii produce frica - poate se sperie de zgomotul care il produc masinile, sau faptul ca se misca cu o viteza mai mare. Astfel accentul va fi pus pe aspectele pozitive si pe propietatile obiectului si nu pe respingerea lui.

In ceea ce priveste desenele animate, incercati sa le selectati pe acelea care nu promoveaza violenta sau creaturi neobisnuite (monstri care se lupta) si in acelasi timp lasati sonorul televizorului cat mai incet pentru ca sunetele mai puternice sa nu ii creeze disconfort.

Daca intampinati in continuare dificultati, puteti apela la ajutorul unui psiholog. De exemplu, prin intermediul terapiei prin joc se pot elimina aceste frici excesive.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/