Cauta

Cum il pot stimula sa vorbeasca?

Dara01 a intrebat pe 12.05.2014

Baietelul meu are un an si jumatate si rosteste putine cuvinte (mama, tata, gaga, baba, nana, caca,titi, hai), ii spun cum se numeste fiecare obiect in mod repetat, ii cant, il rog sa si arate parti ale corpului, dar abia ma baga in seama. Parca vorbesc la pereti, e si foarte activ, umbla, se urca peste tot.

In rest, arata cu degetul ce vrea sau ma ia de mana, face pa, dar rosteste ca, bodoganeste in legea lui fara sa inteleg. Gresesc undeva? Ma simt neputincioasa.

Ce sfaturi imi dati? Multumesc.

1 raspunsuri

Pentru inceput il puteti antrena in diferite jocuri de respiratie: sa sufle in diferite moduri ( baloane de sapun, confetti, faina, lumanare etc.).

De asemenea, puteti sa ii aratati diferite in care isi poate misca gura, limba si buzele (sa pupe, sa deschida gura imitand cascatul, sa tuseasca etc).

Vorbirea are la baza miscarea acestor organe asa ca antrenarea lor conduce la stimularea vorbirii.

Puteti inventa diferite joculete scurte care sa aiba un sfarsit placut pentru copil (gadilat, pupat etc.) dar care sa necesite participarea copilului. De exemplu: va jucati " vine mosul prin salon si apasa pe buton...trrrrr" de cateva ori dar la un moment dat nu mai spuneti ultima parte asteptand ca el sa anticipeze si sa adauge ceea ce lipseste.

In prima faza incepeti cu ceva ce poate zice copilul pentru a-i fi mai usor sa inteleaga regulile. Va sfatuiesc sa "vina" animale avand in vedere ca sunetele facute de animale sunt mult mai usoare. Apoi poate sa se auda orice sunet.

De asemenea, ii puteti canta si cantecele care au parti mai usoare pentru copii mai mici.

In acelasi timp ii puteti arata, explica lucrurile din jurul lui. Chiar daca nu reuseste sa le denumeasca este important sa inteleaga si sa cunoasca cat mai multe.

Succes!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/