Elevii de liceu invata obiceiuri financiare sanatoase intr-un program Junior Achievement sustinut de KRUK Romania

/ / Modificat: 2018-04-25
Elevii de liceu invata obiceiuri financiare sanatoase intr-un program Junior Achievement sustinut de KRUK Romania

1.600 de elevi din Bucuresti, Constanta, Iasi, Pitesti si Ploiesti beneficiaza gratuit de educatie financiara prin modulul Credite inteligente™ din care vor afla cum sa gestioneze corect situatiile care implica imprumuturi financiare.

Junior Achievement (JA) Romania si KRUK Romania colaboreaza pentru a aduce gratuit in scoli, modulul Credite inteligente™, parte a programului national JA de educatie financiara pentru liceu. Prin exercitii si studii de caz, modulul Credite inteligente™ ofera elevilor contexte de invatare in care identifica situatii si nevoi de viata reale care justifica alegerea unui credit, analizeaza oportunitati si riscuri financiare si iau decizii documentate privind tipurile de credite potrivite si metodele de rambursare a acestora. Reprezentantii KRUK se vor implica direct in proiect, participand la cursuri si impartasind experiente si know-how elevilor.

"Echilibrul financiar este esential in constructia realista a unui buget personal. Intelegerea notiunilor de planificare, economisire si cheltuire cumpatata sunt parte din ABC-ul financiar pe care fiecare dintre noi trebuie sa-l cunoastem. Ne bucuram sa putem oferi sprijin elevilor de liceu, alaturi de JA Romania, pentru a invata obiceiuri finaniciare sanatoase care le vor fi de folos in viata." a spus Tomasz Ignaczak, Directorul General al KRUK Romania.

Potrivit studiului KRUK, Optimismul romanilor si viitorul lor financiar, desfasurat la nivel national in luna mai a anului trecut, doar unul din opt romani are o situatie financiara echilibrata, iar doua treimi dintre cei chestionati declara ca au nevoie sa apeleze la solutii de creditare pentru a-si indeplini visurile. Astfel, educatia financiara a tinerilor devine esentiala in dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor de gestionare a veniturilor - in special a cheltuielilor si datoriilor - dar si in dezvoltarea unei atitudini responsabile fata de planificarea finantelor proprii.

Domeniul profesional pe care un tanar si-l alege atunci cand isi face planuri de viitor, se reflecta in studiile academice realizate si asteptarile pe care acesta le are de la profesiunea sa. Studiul a mai relevat faptul ca aproximativ jumatate dintre respondenti au spus ca s-au angajat in jurul varstei de 20 – 25 de ani, iar unii dintre ei, intr-o proportie mai mica, au mentionat ca s-au angajat chiar mai devreme, cand aveau 18 - 20 de ani. Dorinta de a intra pe piata muncii a adus cu sine o crestere a responsabilitatilor, o maturizare in raport cu prezentul si optimism in raport cu vitorul, in contextul consolidarii unei profesii.

"Implementarea programului de educatie financiara ii ajuta pe elevi sa constientizeze ca pentru realizarea unor obiective fie economisesc, fie gasesc solutii de finantare si ca un credit are atat beneficii, cat si riscuri. Totodata, acestia invata sa intocmeasca un buget si sa isi urmareasca veniturile si cheltuielile." – Teodora Chiac, profesor colaborator.

Modulul presupune activitati la clasa, desfasurate pe baza unui kit educational oferit gratuit, iar pe durata acestui an scolar sunt implicati peste 1.600 de elevi din 26 de licee din Bucuresti, Constanta, Iasi, Pitesti si Ploiesti.

In cei 10 ani de prezenta pe piata din Romania, KRUK a dezvoltat si implementat programe de responsabilitate sociala a caror menire a fost imbunatatirea cunostintelor financiare ale romanilor si inofrmarea clientilor cu privire la solutiile pe care le au pentru problemele lor financiare. Cercetarile sociologice dezvoltate in fiecare an impreuna cu institutii de cercetare specializate au avut ca scop mai buna intelegere a atitudinilor, emotiilor si obiceiurilor pe care le au romanii in legatura cu banii si datoriile, dar si pentru a evalua nivelul de cunostinte financiare al acestora.

Compania a dezvoltat de asemenea, o aplicatie pentru smartphone, KRUK Planner, care este un instrument de planificare a bugetului lunar. Educatia financiara timpurie, intelgerea mecanismelor structurarii unui buget care sa reflecte cheltuielile lunare, sunt primii pasi pe care o persoana ii poate face pentru a se obisnui cu elementele sistemului economic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani copii

Articole recomandate

Citeste si despre