Adevarul despre curele pentru imunitate! Cand ajung sa le faca rau copiilor

/ / Modificat: 2018-10-25
Adevarul despre curele pentru imunitate! Cand ajung sa le faca rau copiilor

Fiecare parinte incearca sa-si apere copilul de orice tip de neplaceri. Framantarile sunt cu atat mai mari cand vine vorba despre imbolnaviri! De aceea, in aceasta perioada, cele mai cerute tratamente pentru copii sunt cele pentru stimularea imunitatii, care au rolul sa previna imbolnavirile - in special virozele specifice anotimpului rece!

Dr Ruxandra Constantina, medic de familie, cu competente in apifitoterapie, atrage atentia ca a devenit un obicei ca parintii sa le administreze dupa ureche si chiar sa le cumpere ei insisi de rafturile plafarurilor astfel de tratamente copiilor, lucru care le poate face mai mult rau decat bine micutilor. 

In opinia medicului, parintii trebuie sa fie constienti ca, dupa varsta de 6 luni, un numar de 7-8 episoade de raceala pe an sunt considerate normale in cazul sugarilor si al prescolarilor. Media racelilor scade la 5-6 episoade pe an dupa ce copilul incepe sa mearga la scoala si la aproximativ 4 in cazul adolescentilor.

Cu conditia ca aceste infectii respiratorii sa nu evolueze cu complicatii care necesita adminstratrea repetata de antibiotice.

Racelile pe care doresc sa le evite toti parintii apar cel mai des la intrarea in colectivitate a copilului, in jurul varstei de 3 ani. 

De aceea, este recomandabil sa se inceapa o cura de imunizare naturala cu cateva luni inainte de intrarea in colectivitate, pentru a-l pregati sa faca mai usor fata schimbului de microbi de la un copil la altul.

“Atentie insa! Unele produse pentru stimularea imunitatii pot face rau copiiilor, pot avea contraindicatii, iar unele cure pot avea efect de bumerang si sa stiuleze prea mult imunitatea, ducand la apariti bolilor autoimune. Recomand ca aceste cure sa fie neaparat recomandate si supravegheate de un medic apifitoterapeut. Schemele sunt individualizate si includ plante care stimuleaza imunitatea, de tip: echinacea (care NU se administreaza copiilor cu boli autoimune sau cu alergii), uleiul de chimen negru –, care se poate da atat copiilor, cat si adultilor,  pe perioade de 30 zile. Exista produsele stupului, bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, enzime, de exemplu, propolisul, care este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale", explica dr Ruxandra Constantina.

"Schemele care cuprind extractele gemoterapice de muguri de coacaz negru, maces, muguri de brad, mugur de mesteacan pufos sunt foarte bune pentru a modula imunitatea copilului si de a-i creste rezistenta in fata diferitelor infectii respiratorii de sezon”, adauga medicul. 

In cazul copiilor, se recomanda administrarea siropurilor (care trebuie sa contina doar extracte naturale, fara conservanti chimici si arome artificiale, zahar sau aspartam), sucurilor sau extractelor gemoterapice, aceasta forma lichida care nu contine conservanti si care se absoarbe foarte bine. 

Ce facem in cazul copiilor de pana in 2 ani 

Pana la 2 ani, alimentatia joaca un rol extrem de important pentru stimularea imunitatii copiilor. Recomandate sunt proteinle de calitate, pestele sau capsulele cu ulei de peste, care favorizeaza dezvoltarea armonioasa a copilului.

Legumele  si fructele de sezon cumparate de la producatorii locali sunt si ele de ajutor: mere, pere, gutui, prune, foarte bogate in vitamine si minerale.

Pentru sustinerea imunitatii, indicate sunt si iarturile, sana sau kefirul, care contin acele probiotice benefice.

Tratamente naturiste contra racelii

In cazul in care copilul a racit, este bine sa-l hidratam corespunzator (limonada, citronada, ceaiuri caldute), sa-i administram  antibiotice naturale care sunt la fel de eficiente ca si medicamentele clasice, dar fara reactii adverse. Este vorba de propolis, uleiuri esentiale (de menta, te-tree, cimbru, eucalipt, lamaie). La fel de eficiente sunt si extractele naturale din cimbru, muguri plop, scai-vanat, busuioc, muguri pin, de brad, flori de soc, echinaceea. 

Articol revizuit de Dr Ruxandra Constantina,
medic de familie, cu competente in apifitoterapie 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imunitate Imunitate copii Imunitate iarna Viroze colectivitate Viroze respiratorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre