Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 29-03-2024
Adresa articolului este:
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Icterul la nou-nascut



Culoare galbena a tegumentelor si mucoaselor (albul ochilor) numita icter, apare ca urmare a cresterii concentratiei unei substante numita bilirubina in sange. 




In timpul vietii intrauterine, bilirubina din sangele fatului traverseaza placenta si ajunge in sangele mamei de unde este prelucrata si excretata de catre ficatul mamei. Dupa nastere, acest proces insa trebuie realizat de organismul nou-nascutului.




Deoarece in prima saptamana de viata ficatul nou-nascutului este inca incomplet maturat, nu poate metaboliza suficient de repede intreaga cantitate de bilirubina, ceea ce determina acumularea ei in sange si aparitia dupa 2-3 zile a icterului.




Acest icter se numeste icter fiziologic, fiind prezent la majoritatea nou-nascutilor (fiind mai accentuat la prematuri) si dispare de obicei dupa 7-14 zile, pana la 3 saptamani, nefiind necesar vreun tratament; daca este foarte intens pot fi utilizate Fenobarbitalul si fototerapia.




Insa, in afara acestui icter fiziologic, pot exista numeroase alte tipuri de ictere patologice, aparute ca urmare a unor conditii care modifica una sau mai multe din etapele procesului de metabolizare a bilirubinei:




  • fie prin productie excesiva de bilirubina: hemoliza (distrugere eritrocitara) prin incompatibilitate feto-materna de grup ABO sau Rh, sferocitoza ereditara, deficiente enzimatice eritrocitare, hemoglobinopatii (talasemie, hemoglobine anormale), exces de vitamina K, policitemie (cordon ombilical pensat tarziu, transfuzie materno-fetala sau feto-fetala la gemeni), hematoame, infectii;



  • fie prin preluare, conjugare de secretie scazuta de catre ficat: sindrom Crigler-Najar, sindrom Gilbert, galactozemie, hepatita cu celule gigante (septicemie bacteriana, pielonefrita, hepatita cu virus B, toxoplasmoza, citomegalie, rubeola, herpes) etc.;



  • fie prin alterarea excretiei intestinale: atrezie biliara, atrezie sau stenoza intestinala, ileus meconial, boala Hirschprung, pancreas inelar, colangita, bride sau tumori care determina obstructie, chist de coledoc etc.;



  • alte cauze: tulburari innascute de metabolism, intoleranta ereditara la fructoza, hipotiroidia congenitala, hipopituitarismul, copii din mame diabetice, alimentatie parenterala totala, sindrom Dubin-Johnson, sindrom rotor, medicamente administrate mamei etc.


Diferentierea icterului fiziologic de un icter patologic are in vedere momentul aparitiei icterului (in primele 24 ore, dupa 3 zile sau mai tarziu), durata evolutiei, rata cresterii bilirubinei serice, tipul de bilirubina (conjugata sau neconjugata), aceste ultime aspecte fiind relevate prin determinarea serica a nivelurilor de bilirubina. Pot fi necesare in continuare si alte investigatii pentru a depista cauza unui icter patologic.



Prelungirea icterului nou-nascutului peste 3 saptamani, sugereaza un icter patologic si impune consult medical si investigatii paraclinice, in vederea depistarii si tratarii cauzelor acestuia.



Deoarece bilirubina neconjugata poate traversa bariera hemato-encefalica si poate determina leziuni neurologice la sugar, prelungirea icterului este un semn ce nu trebuie neglijat.