Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 24-04-2024
Adresa articolului este:
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Gravidele pot deveni studente ale universitatilor militare


Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a ordonat sa se modifice criteriile de admitere in invatamantul militar superior care prevedeau neacceptarea la concurs a femeilor insarcinate.


Aceste prevederi au starnit mania organizatiilor feministe din Romania si a celor care lupta impotriva discriminarii de orice fel.


Presedinta comisiei pentru egalitatea sanselor pentru femei si barbati din Camera Deputatilor, Minodora Cliveti, ne-a declarat: "Femeile care doreau sa devina studente in cadrul institutiilor de invatamant superior militar erau obligate sa dea o declaratie scrisa prin care isi asumau riscul de a fi exmatriculate in cazul in care raman insarcinate. Or, articolul 16 din Constitutia Romaniei garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati la accesul in functiile publice.



Acesta este un caz grav de discriminare".


De aceasta incalcare grava a egalitatii sociale au fost sesizati Avocatul Poporului, primul- ministru si Ministerul Apararii Nationale. In urma presiunilor facute de societatea civila, ministrul Apararii a fost nevoit sa revina asupra criteriilor de selectie discriminatorii. Minodora Cliveti ne-a spus ca au mai fost probleme si cu ceva timp in urma, cand s-a incercat limitarea numarului de locuri ocupat de studenti-fete, pe motiv ca acestea invatau mai bine decat baietii.