Succesul ca parinte inseamna cat de bine iti pregatesti copilul pentru a pleca de langa tine

/ / Modificat: 2020-08-11
Succesul ca parinte inseamna cat de bine iti pregatesti copilul pentru a pleca de langa tine

Totul se schimba in lumea ta in momentul in care devii mama. Timpul se scurge altfel, perceptiile incep sa functioneze diferit, sistemul de valori capata noi dimensiuni. Prioritatile se rezuma la tot ce tine de ghemul acesta mic de suflet si zambete, de plansete si miros de lapte, in care parca s-a strans toata iubirea de care esti capabila.

Tot ce faci este in slujba lui, pentru ca el este dependent de tine. Totul vine din dragoste nemarginita, care te face sa uiti de cate ore nu ai mai dormit, cand ai facut ultima oara un dus pe care sa il simti cu adevarat, cand ai vorbit ultima oara neintrerupta cu prietena ta cea mai buna sau cand ai savurat ultima oara "pe bune" cafeaua de dimineata.

Timpul capata noi sensuri

Te uiti la ceas si numeri orele dintre mesele celui mic, numeri orele de somn neintrerupt ale bebelusului, numeri minutele pana cand crezi ca se va trezi ca sa iti dai seama daca ai vreme sa faci si tu un dus. Cand devii mama te transformi intr-un fel de contabil al orelor si minutelor, al zilelor si saptamanilor.

Calculezi cate mai aveti pana la urmatoarea vizita la medic, pana la urmatorul vaccin; numeri cate zile iti mai ajung scutecele si cati bani mai ai in portofel pana cand va trebui sa cumperi un pachet nou. Numeri zilele ramase pana la weekend sau pana cand mama ta va veni la voi sa te mai ajute, ca sa poti si tu sa respiri cat timp se mai ocupa si altcineva de cel mic.

Timpul incepe sa te obsedeze cand devii mama. Invata sa-l pretuiesti! Pentru ca zboara cat ai clipi.

Numeri saptamanile de viata ale bebelusului si le documentezi cu fotografii si filmulete care atesta fiecare evolutie pe care o bifeaza micutul tau. Incerci sa retii toate detaliile si sa nu uiti niciodata nimic, incepand de la momentul in care i-ai auzit prima oara plansul, continuand cu prima oara cand l-ai tinut in brate, prima oara cand l-ai alaptat... Nu vrei sa uiti nimic, absolut nimic, si contabilizezi orele, zilele, saptamanile, schimbarile si amintirile ca un adevarat trezorier.

Ai primit o comoara si timp limitat cu ea

Copilul tau creste vazand cu ochii si tu incepi sa anticipezi (si asta este una dintre superputerile care vin odata cu maternitatea), sa simti ca timpul petrecut impreuna se scurteaza inevitabil.

Te uiti la el cum incepe sa manance din ce in ce mai mult, constati cum hainutele ii raman mici tot mai repede. Simti primul dintisor cum incepe sa iti zgarie sanul, intrati in etapa diversificarii, te bucuri de fiecare progres al celui mic. Si, in tot acest timp, te intrebi tot mai des cand si unde zboara timpul si incepi sa te gandesti ca e nedrept cat de repede se intampla toate acestea.

Ai momente cand simti un nod in gat si trecerea timpului aproape ca te doare fizic.

Stii ca toate vor trece ca un fum si, inainte sa apuci sa mai clipesti o data, te vei trezi ca miracolul care acum este la tine in brate si care te striga in felul lui prin casa va fi pregatit sa plece de langa tine, sa isi ia zborul.

Iar tu vei ramane sa strangi la piept toate aceste mici detalii care iti spui uneori ca sunt inutile sau ca poate ii deranjeaza pe ceilalti atunci cand le povestesti prea mult si prea des.

Dar stii ce? Toate fac parte din tine si sunt adevarata comoara pe care trebuie sa o pazesti in timp ce iti pregatesti copilul pentru viata. In scurt timp el va incepe sa mearga, sa alerge, sa se indeparteze fizic de tine. Pentru o vreme se va intoarce de fiecare data in bratele tale, insa fiecare zi in care mai invata cate ceva este inca un pas pe drumul independentei.

Depinde de tine cat de pregatit va fi peste ani sa plece de langa tine. Va pleca mai intai la gradinita, apoi la scoala, va deveni tot mai sigur pe el. Va avea momente cand va tranti suparat usa camerei in urma sa, cand nu se va mai bucura si nu va mai chicoti cand il imbratisezi si il saruti. Va veni o zi cand nu va mai locui sub acoperisul tau, sub ocrotirea ta.

Dragostea ta ii da siguranta

Acum este doar un bebelus si are nevoie de tine pentru tot, dar chiar si acum, fara sa iti dai seama, il pregatesti deja pentru momentul cand nu va mai fi, pentru acel moment cand va avea propria familie, cand va avea mai multe persoane care conteaza in viata sa si pe care va ajunge sa le iubeasca mai mult sau altfel decat pe tine.

Succesul ca parinte inseamna cat de bine iti pregatesti copilul pentru a pleca de langa tine. Suna crud si poate ca doare, dar stii deja asta, chiar daca te gandesti ca mai e mult pana atunci. Ai primit o piatra pretioasa de care sa ai grija, pe care sa o slefuiesti si sa o ocrotesti, sa o pui in valoare cum poti ai bine, dar are si un cronometru.

Saruta-ti copilul cat de des si cat de apasat poti, de cate ori vrei sa o faci! Lasa-ti inima sa se umple de el pana cand aproape ca te doare de atata dragoste!

Priveste-l in ochi, atinge-ti obrazul de parul lui moale, saruta-l pe frunte! Fa toate acele gesturi de dragoste pe care simti nevoia sa le faci! Poate ca nu le va tine minte, dar vor fi cu el toata viata si, fara sa stie de ce, va simti mereu ca mama este locul acela sigur si cald in care se va putea intoarce mereu, oricat de departe l-ar duce pasii vietii.

Taguri Bebelus Mama

Articole recomandate

Citeste si despre