Stau langa copiii mei pana cand adorm, pentru ca intr-o zi va fi ultima oara

/ / Modificat: 2019-06-05
Stau langa copiii mei pana cand adorm, pentru ca intr-o zi va fi ultima oara

"Mama nu stinge lumina", mi-au spus copiii cand am bagat capul in camera lor. Pana acum au dormit in camera cu noi, dar acum dorm singuri.

Acest lucru a fost o provocare. Isi iubesc camera si isi adora paturile cu lenjeriile imprimate cu personajele lor preferate, dar in momentul in care a trebuit sa doarma singuri nu au fost foarte incantati. Asta cu a opri lumina si a spune "noapte buna copii" am vazut-o numai in filme. Acasa, povestea este diferita.

Adormiti langa ei

Copiii vor sa se simta in siguranta, vor sa aiba parintii langa ei pana cand adorm. Odata ce mama se odihneste, ramane tatal langa ei, iar in alta noapte raman amandoi. Scopul este sa stea langa cei mici pana cand apare ingerul in vise.

Imi amintesc cat de mult vorbeam cu mama pana adormeam. Nu voiam sa plece. Inventam scuze si, desi, se afla in usa, ne continuam conversatia. Ultimul moment inainte de a dormi este magic, iar copiii se simt insotiti si calmati de vocea si mangaierea mamei sau a tatalui.

De multe ori stau langa ei si le citesc o poveste pana cand adorm. Doar atunci opresc lumina. Alteori, dorm cu ei in patul meu si adorm lipiti de mine, apoi ii duc in camera lor. Dar uneori, cand ma "invadeaza" tandretea, ii pastrez alaturi de mine pana dimineata.

Este gresit ce fac?

Recunosc ca uneori ma doboara oboseala si imi doresc ca micutii mei sa adoarma intr-o secunda sau cel putin sa ma lase sa sting lumina si sa adoarma singuri. Dar atunci, imi amintesc ca eu sunt adultul si cel care trebuie sa le arate tot sprijinul in acest stadiu al tranzitiei.

Ma gandesc totusi la momentul in care vor spune: "Mama, ma duc sa dorm" fara sa mai pot sa-i mangai pe picioare sau sa le spun orice poveste fantastica.

De ce sa nu-i dai tot ce este in inima ta? Cand o sa-i mai dai? Acesta este momentul. Sa stai cu copiii pana cand adoarma este o alegere inteleapta, care nu numai ca ii face sa se simta iubiti, dar imi permite si mie sa profit de un moment calm si magic al zilei, in care putem rade, vorbi si unde ma simt foarte iubita.

Beneficii pentru mama si pentru copii

Pediatrul spaniol, Carlos Gonzalez, aparatorul educatiei prin atasament, sustine ca somnul cu copiii este extrem de benefic. Micutii ai caror parinti fac acest lucru se simt mai iubiti si, prin urmare, stima de sine este mai mare.

Gandeste pentru un minut ca un copil: mama ta te pune in pat, opreste lumina si iti spune "dormi acum". Mori de teama si anxietatea pune stapanire pe tot corpul tau. Cum poti sa dormi asa? Dar dintr-o data, ea vine langa tine, te ia in brate si spune: "Voi ramane cu tine pana adormi". Te cuprinde in brate si apoi adoarme linistit.

"Nu spun ca ar trebui sa dormiti cu copilul, pentru ca este o decizie pur familiala, desi extrem de benefica si recomandata. Dar va incurajez sa va oferiti ocazia sa petreceti in fiecare seara, acele cateva minute cu micutul vostru. O sa vedeti cum intra in lumea dulce a viselor," recomanda medicul pediatru.

Nu este un obicei prost. Nu se va "obisnui asa", nici nu va deveni dependent sau ceva de genul asta. Ce se va intampla este ca va creste, stiind ca mama si tatal lui il iubesc si le pasa de el.

In seara asta, cand e timpul sa doarma, stai cu micutul tau. Vei simti cum corpul lui mic si cald aluneca langa al tau. Uita-te la fata lui, e fericit ca esti acolo! Si apoi, cu cuvinte blande, spune-i ca vei fi cu el pana cand va adormi. Profita de acel moment si bucura-te de el in intregime. Copilaria copilului tau este astazi si nu se va mai intoarce.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama si copiii Rutina de somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre