Misterele spiritualitatii si siddhis-urile

/ / Modificat: 2005-11-18
Misterele spiritualitatii si siddhis-urile





 

Tantra sustine ca starea de intelepciune si eliberare spirituala poate sa apara prin experienta directa a simturilor aflate sub controlul lucid al practicantului.

Tantra Yoga este esentialmente diferita de celelalte forme de yoga deoarece nu este bazata pe negatii sau mortificari, ci pe trairea cât mai intensa si mai constienta a perceptiilor senzoriale, a placerii si beatitudinii. Textul traditional, Kularnava Tantra, afirma ca: "nimeni nu va reusi sa detina perfectiunea spirituala intrebuintand operatii dificile si plicticoase, caci perfectiunea se poate dobandi cu usurinta folosindu-se insasi satisfacerea tuturor simturilor".

Astfel, daca se utilizeaza constant pentru elevare spirituala acelasi lucru care pentru altii ar cauza decaderea, atunci veninul sau raul se transforma într-un leac beatific.

In Mahanirvana Tantra se spune: "pe calea Tantrei exista în acelasi timp posibilitatea trairii frenetice a placerilor lumesti si obtinerea starii de întelepciune, precum si dobândirea capacitatilor paranormale pe care ea le confera spontan".

Desi nu reprezinta scopul în sine al practicii spirituale, adeseori puterile oculte dobandite prevestesc succesul pe calea spirituala. Ele îl pot distrage pe practicant de la adevaratul scop spiritual; fiind totodata daruri deosebite ce nu trebuie negate, dar nici exploatate. Puterile oculte (siddhis-uri) se refera la fenomenele inexplicabile cum ar fi telepatia, puterea de a face ca un lucru anume sa se petreaca la vointa, viziuni ale trecutului sau viitorului si toate celelalte trasaturi supraomenesti. Ideal ar fi ca persoana care dobandeste aceste capacitati sa nu se ataseze de ele si nici sa-i permita ego-ului sa se amplifice, ci sa cultive în schimb o atitudine de asteptare detasata.

In Yoga hindusa traditionala sunt enuntate cinci modalitati prin care pot fi dobandite siddhis-urile: "darurile din nastere, datorate unor activitati spirituale realizate în viata sau vietile anterioare; austeritatile prin care este arsa karma ce împiedica fiinta umana sa elibereze puterile divine latente existente in interiorul sau; mantra-ele care purifica psihicul si atrag de la sine puteri spirituale; anumite substante "magice" (ausadhi), cum ar fi unele plante si minerale rare (unele dintre acestea fiind de natura alchimica), si care confera o forta deosebita aspirantului; perioade îndelungate petrecute in starea de samadhi – profunda comuniune meditativa cu Dumnezeu".

Acestor cinci cauze enumerate mai sus, tantricii le mai adauga puterea pe care o are femeia ca zeita incarnata. Atunci cand o femeie este adorata ca o zeita si este slujita cu devotament, ea poate conferi in mod spontan adoratorului puteri oculte sau siddhi-suri, ca o binecuvantare sau imputernicire spirituala. Acesta este un alt secret tantric extrem de puternic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre