Mircea Geoana se destainuie cititoarelor Copilul.ro

/ / Modificat: 2009-11-25
Mircea Geoana se destainuie cititoarelor Copilul.ro





 

P. Mircea Geoana, candidatul cu cele mai mari sanse de a fi viitorul presedinte al Romaniei, dezvaluie secretul succesului sau.

Copilaria la Mehedinti

Cea mai frumoasa amintire a copilariei mele e vacanta de vara  petrecuta la parintii unchiului meu Iosif, in judetul Mehedinti. Aveam vreo zece ani si imi aduc si astazi aminte de drumul facut cu o caruta trasa de boi, de la gara spre acel sat de munte, cu porti mari din lemn sculptat cu motivele care il inspirasera pe Brancusi.

Graul pe care il coseam il incarcam cu furca in care, treierandu-l apoi cu caii care se invarteau in jurul unui par, zdrobind spicele sub copite. Calaream pe deselate si mancam lapte cu mamaliga tare, taiata cu ata de canepa.

Cum a cunoscut-o pe sotia lui

Ne-am cunoscut in timpul studentiei, la schi la Predeal. Eu eram incepatorul cu echipament pestrit, de imprumut. Mihaela schia de la 5 ani, era asortata din varful capului pana la clapari, foarte cocheta. S-a nimerit sa fim alaturi la coada la teleferic. Am stiut ca ea e aleasa din acel moment.

Ce apreciaza Mircea Geoana la o femeie

Ar fi multe de spus, cu atat mai mult cu cat fiecare femeie are ceva aparte. Cred ca sinceritatea, inteligenta, femininitatea, pentru a mentiona doar cateva calitati. De asemenea, femeile au un al saselea simt, o intuitie care nu le insala aproape deloc si pe care barbatii nu o poseda.

Cat despre femeile pe care le apreciez, Mihaela este fara doar si poate in varful clasamentului. Este o femeie extraordinara, o mama foarte devotata. Reuseste sa jongleze cu succes o agenda foarte aglomerata, s-a ocupat intr-o maniera foarte activa de cei doi copii ai nostri. As putea vorbi despre ea la infinit, cu cea mai sincera admiratie.

Atitudinea societatii romanesti fata de femei

Este foarte important sa tinem cont de progresul enorm pe care l-am inregistrat in aceasta privinta, chiar daca e foarte la moda sa ne criticam tara si sa spunem ca la noi nu se intampla nimic bun. Cred ca Romania inca traieste sub spectrul nefast al perioadei gri. Din acest motiv, nu putem nega prezenta unui misoginism destul de pronuntat si a unei optici care spune ca locul femeii este mai degraba acasa sau ca nu este in viata publica. Si multiplele exemple demonstreaza exact contrariul.

Politicile adresate femeilor

Cred ca actualul context nu este unul al barbatilor sau al femeilor. Este un moment dificil pentru toti romanii, care impune solutii pentru toti romanii.

Pe de alta parte insa, cred ca le datoram romancelor politici publice mult mai bine puse la punct cu privire la cateva probleme cu care acestea se confrunta. Cred ca trebuie sa sprijinim re-integrarea in piata muncii a femeilor dupa sarcina si concediul de maternitate. Cred ca avem nevoie de o infrastructura de sprijin pentru ingrijirea copiilor prescolari. Avem nevoie de mai multe gradinite, de exemplu, si acestea nu trebuie neaparat sa fie de stat – ii putem incuraja pe angajatori sa ofere astfel de facilitati.

Nu in ultimul rand, si aici trebuie sa-i multumesc Mihaelei ca mi-a deschis ochii asupra acestei probleme, trebuie sa ne ocupam mai indeaproape de problemele de sanatate specifice femeilor. Cancerul la san, sau cel de col uterin, sunt boli care pot fi tratate cu succes daca sunt depistate de timpuriu. Iar sistemul nostru de sanatate este inca deficitar la acest capitol al medicinei preventive. Vreau sa mentionez aici si activitatea Fundatiei Renasterea, condusa de Mihaela, in acest sens. Au achizitionat un centru de diagnosticare mobil, amenajat pe sasiul unui TIR si au facut un turneu prin tara, in zone rurale. In felul acesta au oferit accesul catorva zeci de mii de femei la asistenta medicala de care acestea nu ar fi avut parte in mod normal. Aceasta initiativa ar trebui replicata la scara mare, prin cabinete medicale ambulante, farmacii ambulante etc.

Va invit sa descoperiti mai multe in volumul pe care l-am lansat la Brasov alaturi de sotia mea, Mihaela, intitulat "Incredere". Este ceea ce doresc sa transmit tuturor romanilor. Regasirea increderii in propriile valori si forte, intr-un efort comun de construire a unui nou proiect pentru Romania.

Doresti sa primesti cadou un exemplar din cartea "Incredere" impreuna cu autograful lui Mircea Geoana? Completeaza-ti datele de contact aici si in cel mai scurt timp vei putea intra in posesia volumului solicitat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre