Mama singura? Nu e deloc usor! 7 provocari prin care trece o mama singura

/ / Modificat: 2017-08-25
Mama singura? Nu e deloc usor! 7 provocari prin care trece o mama singura

Cand devii mama singura, viata ta se poate transforma intr-una destul de stresanta, haotica, chiar coplesitoare, mai ales in perioada de inceput. Trebuie sa iti cresti copilul sau copiii fara sa mai ai sprijinul partenerului, acum toate sarcinile legate de casa si de educatia copiilor cad pe umerii tai. Sa fii mama singura este o mare responsabiliate, nu este usor, cand iti apar tot felul de provocari carora trebuie sa le faci fata singura, fara sa il afecteze in vreun fel pe copil.

Vor fi momente cand simti ca nu mai faci fata, ca ai prea multe de facut, vor fi situatii in care nu vei sti cum sa iti ajuti copilul. Insa nu trebuie sa te dai niciodata batuta, ci sa iti aduni puterile si sa mergi mai departe.

Mergi intr-un loc in care sa fii singura pentru 10 minute, inchide ochii si respira adanc. Este o tehnica de relaxare care te ajuta sa iti recapeti puterea de concentrare si sa treci mai usor peste orice situatie dificila. Descopera care sunt cele mai intalnite provocari ale unei mame care isi creste singura copilul:

1. Lupta cu indoiala

Cand esti mama singura, poate fi dificil sa iti dai seama daca iei o decizie buna sau nu in ceea ce il priveste pe cel mic. Atunci cand ai un partener, ai o persoana de nadejde cu care sa te consulti, care sa te indrume si sa te ajute cand faci ceva gresit, sa aduceti impreuna imbunatatiri. Cum in noua postura va trebui sa decizi singura, este aproape imposibil sa nu apara momente in care sa ai indoieli cu privire la modul in care iti educi si cresti copilul.

Ca sa nu fie afectata relatia cu copilul, asuma-ti deciziile luate fara sa ai mustrari de constiinta. Daca ai ramas in relatii bune cu tatal copilului, ii poti cere sfatul, cum poti, la fel de bine, sa ceri si parerea parintilor tai sau a altor prieteni care au copii, sa-i intrebi cum ar proceda daca ar fi in locul tau.

2. Sentimentul de vinovatie

Pentru multe mame singure, momentele in care fac ceva doar pentru ele se transforma apoi in sentimente de vinovatie. Este intr-adevar o situatie dificila, care apare mai ales in perioada de dupa despartire. Singura in masura sa lupte cu aceste sentimente este chiar mama, ea va trebui sa depaseasca aceste episoade si sa se autoeduce astfel incat sentimentul de vina sa nu isi mai faca loc in gandurile ei. Vina apare in urma oricarei actiuni pe care o persoana nu o considera corespunzatoare, iar o mama singura trebuie mai intai sa constientizeze ca atunci cand face ceva pentru ea nu face nimic rau. Din contra, o va ajuta sa se simta mai bine, stare de spirit care va ajuta la imbunatatirea relatiei cu copilul.

3. Teama ca nu are suficienti bani

Nu exista om care sa nu se fi ingrijorat niciodata din cauza banilor, daca ii ajung si pentru cheltuielile casei si pentru concediu, pentru hrana si pentru haine. Ei bine, atunci cand esti mama singura aceasta teama se acutizeaza, pentru ca nu mai este o a doua persoana care sa aduca bani in casa. Poate fi chiar si mai greu daca nu primesti ajutor financiar din partea tatalui copilului sau daca nu ai rude sau parinti la care sa apeleze.

Ca aceasta teama sa fie diminuata, ideal este ca mamele aflate intr-o asemenea situatie sa poata sa isi faca mici provizii, ceea ce le va da un sentiment de siguranta. De ajutor este si prioritizarea cheltuielilor, trebuie mai intai achitate facturile, apoi facute celelalte cumparaturi. O lista cu cheltuieli care sa fie facuta la inceputul fiecarei luni va fi de mare ajutor in gestionarea bugetului, ca banii sa ajunga pana la salariul urmator.

4. Lipsa timpului

O mama singura trebuie sa faca curat in casa, sa pregateasca mancare, sa aiba grija ca hainele ei si cele ale copilului sa fie intotdeauna impecabile, sa mearga la serviciu, sa faca lectiile cu copilul, sa petreaca timp de calitate cu copilul, iar lista poate sa continue. Cum o zi are numai 24 de ore, in care mai trebuie sa se si odihneasca, timpul unei mame singure este extrem de limitat. Pentru a eficientiza cat mai bine timpul, ideal este ca o mama singura sa isi planifice totul in avans si sa respecte programul facut. La fel de important este sa ceara ajutorul atunci cand simte ca nu mai poate face fata, este imposibil sa nu gaseasca o prietena sau o ruda apropiata care sa o ajute, macar o data pe saptamana. Ce mai poate face este sa pregateasca mancare pentru toata saptamana in weekend, ca sa nu mai fie nevoita sa gateasca seara, dupa serviciu.

Important este, de asemenea, ca seara sa nu mearga niciodata la culcare incarcata cu problemele de peste zi, ci sa isi goleasca mintea si sa se gandeasca numai la lucruri pozitive. Astfel, va avea un somn odihnitor si se va trezi odihnita a doua zi.

5. Frustrari care tin de lucruri pe care nu le poate controla

O mama singura poate sa devina frustrata si irascibila pentru ca ia in carca ei totul, se incarca cu energie negativa fara sa aiba vreo legatura. De exemplu, poate sa fie suparata si frustrata atunci cand tatal copilului promite ca vine in weekend sa il ia pe micut, insa nu isi face aparitia, iar inima celui mic este franta. Tot ceea ce poate face este sa il linisteasca pe cel mic, insa nu trebuie sa ia asupra ei nicio vina. Va trebui, de asemenea, sa discute cu tatal copilului, sa ii explice ca astfel de situatii nu aduc decat nefericire.

6. Teama de viitor

Mamele singure se pot confrunta cu o mare teama fata de viitor, fata de ceea ce le va aduce ziua de maine, le este mai greu sa vada partea plina a paharului. Ceea ce trebuie sa faca este sa gandeasca pozitiv, sa se vizualizeze peste cinci sau peste zece ani ducand o viata fericita impreuna cu copilul. Micile planuri de viitor ajuta si ele pentru un bun confort psihic.

7. Teama ca nu va creste un copil bun

Orice parinte isi doreste sa aiba un copil inteligent, sanatos, bine educat. Atunci cand iti cresti singura copilul, cresc insa sansele sa te temi de faptul ca vei esua si nu ii vei oferi educatia de care are nevoie. Trebuie sa ai incredere in fortele tale, sa faci tot ceea ce iti sta in putinta pentru binele copilului tau si atunci nu ai de ce sa te temi, pentru ca el va avea parte de toata sustinerea pentru a-si crea un viitor bun.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama singura Viata de mama Crestere copii Educare copii

Articole recomandate

Citeste si despre