Iubeste-te pe tine si nu te abandona, nu inceta sa fii femeie doar pentru ca esti mama

/ / Modificat: 2023-12-16
Iubeste-te pe tine si nu te abandona, nu inceta sa fii femeie doar pentru ca esti mama

Ti se spune ca maternitatea este minunata, ca la aparitia copiilor inveti sa iubesti complet si sa traiesti cu o parte a inimii in afara pieptului. Si este adevarat. Dar nu trebuie sa ignori un aspect foarte important in aceasta etapa a vietii: iubeste-te si pe tine si nu te abandona. Nu inceta sa fii femeie pentru ca esti mama.

 

Daca esti mama, s-ar putea sa crezi ca asta este o tampenie, ca cei mici sunt ca un uragan si ca in mintea ta nu este loc pentru altceva, decat pentru nevoile lor si pentru a face orice ca sa nu le lipseasca nimic nici acasa, nici in afara. Dar, nu uita! Exista intotdeauna optiuni si ai capacitatea de a alege.

A fost decizia ta sa iubesti acea mica bucatica din tine si esti hotarata sa-l faci cea mai fericita persoana din lume, dar trebuie sa fii un exemplu. Caci copiii tai vor invata ceea ce vad le tine, nu neaparat ceea ce spui in cuvinte.

Regulile pe care nu trebuie sa le uiti

Pentru ca maternitatea este doar o parte din tine si nu devine toata viata ta, exista cateva sugestii pe care mai multe mame le-au impartasit, mici detalii, dar care vor face diferenta si iti vor permite sa fii cea mai buna mama, cea mai buna sotie si mai presus de toate, cea mai buna femeie.

1. Nu folosi copilul ca pretext pentru a te neglija

A avea copii inseamna ca timpul tau va fi aproape in totalitate al lor. Ii duci la gradinita, ii iei, le pregatesti mancarea, hainele, iar lista este uriasa. Dar nu folosi acest lucru ca pretext pentru a-ti neglija propria persoana.

Este adevarat ca nu vei mai avea doua ore pentru a te machia ca inainte, nu vei mai purta tocuri si tinute care sa iti puna in evidenta silueta, poti faci efortul de a spala, de a-ti prinde parul intr-un mod simplu, poti purta un machiaj usor si lasa hainele sport pentru o tinuta casual.

Esti o mama frumoasa, iar copiii tai vor invata ca daca mama poate, pot si ei.

2. Cere ajutor

Esti mama, dar nu trebuie sa ai grija singura de cei mici. Daca tatal este prezent in viata lor, el este prima persoana cu care sa imparti sarcinile. Nu este vorba de "a te ajuta," ci de a va exercita cu adevarat paternitatea, ceea ce va oferi multa tarie stimei de sine a copiilor vostri.

Sa fii mama este obositor, iar mamele din jurul tau stiu asta. Mama ta, sora ta, matusa ta, varul tau, prietena ta, toti cei dragi vor fi fericiti sa te ajute, din cand in cand, pentru simplul fapt ca vor sa te vada fericita.

Cere ajutor, asta nu te face o mama rea, ci o mama foarte inteligenta. 

3. Nu uita de relatia de cuplu

Daca esti una dintre mamele care au un partener, trebuie sa-ti amintesti ca pana la urma copiii vor pleca si ca alaturi de tine va ramane acel partener pe care l-ai ales. Experienta iti va oferi suficienta intelepciune pentru a impune limite, asa ca nu uita sa te bucuri de relatia ta. Daca micutii tai vad o relatie sanatoasa, asta vor cauta si ei cand va veni momentul.

4. Un pic de miscare nu va dauna

Este normal ca, dupa ce nasti, sa ramai cu cateva kilograme in plus, dar mentinerea greutatii te va ajuta sa te simți mai bine cu tine, sa ai mai multa energie si, desigur, sa fii sanatoasa pentru tine si pentru binele celor dragi.

Consulta medicul pentru a alege exercitiile pe care le poti face, poate ceva acasa, poate plimbari scurte. Daca vrei sa ai copii sanatosi, trebuie sa fii o mama sanatoasa.

Nu trebuie sa faci o mie de ore de exercitii intr-o sala de sport, exista intotdeauna optiuni si multe sunt chiar gratuite, dar ai grija, nu forta prea mult. 

5. Importanta de a fi fericita

Nu-i face pe cei mici dusmanii tai prin indeplinirea tuturor dorintelor lor. Aminteste-ti ca esti adult, esti cel care ii indruma, asa ca trebuie sa le arati ca este mai bine sa fii fericit, decat sa faci sacrificii extreme.

Daca relatia ta nu este corecta, daca exista violenta, sa fii sigura ca cea mai buna lectie pe care le-o poti oferi este sa le arati ca trebuie sa fie acolo unde sunt iubiti si respectati, ca nu exista scuze pentru cineva care le face rau.

6. Intotdeauna "TU"

Cand devii mama iti schimbi perspectiva asupra multor lucruri, dar nu lasa asta sa te transforme intr-o alta persoana, nu uita pentru ce te-a ales partenerul, pentru ce te iubeste si te respecta atat de multa lume.

Nu ramane cu dorinta de a face ceea ce iti place, de a urmari emisiunea ta preferata, de a te bucura de acel fel de mancare sau de acel desert pe care il iubesti, nu iti neglija prietenii. A fi mama face parte din viata ta, nu este un nou capitol.

7. Buna organizare si timp pentru tine

Datorita unei bune organizari vei avea timp si pentru tine si pentru copii. Pe langa solicitarea de ajutor, te poti baza pe calendare, organizatoare electronice si multe altele. Nu exista mame mai bune decat tine, cu totii avem la dispozitie 24 de ore, diferenta este in modul in care iti organizezi timpul pentru a face cat mai multe, chiar si pentru a te odihni.

Mama, stiu ca muncesti mult si de aceea copiii tai te iubesc atat de mult.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Femeie Iubire

Articole recomandate

Citeste si despre