De ce este important sa iti faci timp pentru tine, ca parinte, si cum poti face asta

/ / Modificat: 2018-01-22
De ce este important sa iti faci timp pentru tine, ca parinte, si cum poti face asta

Orice parinte are nevoie de perioade in care sa isi incarce bateriile, fie ca este vorba despre 10 minute petrecute la cafea sau de o iesire in doi, de weekend.

Insa ai putea crede ca atunci cand iti iei timp doar pentru tine dai dovada de egoism fata de copilul tau, ceea ce nu te face sa te simti tocmai confortabil, iti poate crea chiar anxietate si sentimente de vina. Insa nu ar trebui sa fie asa pentru ca, de fapt, luand o pauza nu faci altceva decat sa ai grija de tine, sa iti fie bine. Iar acest lucru este foarte important si pentru copil: luand o pauza, parintii isi vor incarca bateriile, avand astfel energia necesara pentru reprizele de joaca impreuna cu copiii, pentru pregatirea meselor, pentru treburile casnice, pentru a avea grija de copil.

"Pentru o mama, sarcinile de zi cu zi, in scopul de a mentine armonia in familie, reprezinta un efort destul de solicitant, ii ramane foarte putin timp pentru ea, ca sa se distreze, sa se relaxeze, sa se odihneasca", spune Aimee Danielson, director al unui program dedicat sanatatii mintale a femeilor de la Spitalul Universitar MedStar Georgetown din District, citata de washingtonpost.com.

Sa nu ai deloc timp liber, sa ai mereu cate ceva de facut si sa nu gasesti timp pentru tine nu este o atitudine tocmai sanatoasa, pentru ca, la un moment dat, o sa te simti extrem de obosita, nu vei mai avea aceeasi putere de concentrare si acelasi tonus.

Bucura-te de lucrurile care iti fac placere

De aceea, este important sa iti faci timp pentru tine, sa faci un lucru care iti face placere, fara sa ai un sentiment de vina fata de copilul tau. Nu te gandi ca esti egoist, ci ca este un lucru pe care il faci nu numai pentru binele tau, ci si pentru cel al copilului, pentru ca avand grija de sanatatea ta, copilul va avea parte, la randul sau, de un parinte sanatos si fericit.

De exemplu, cand te simti foarte epuizata, poti ruga pe cineva din familie sa aiba grija de copil cateva ore sau chiar o zi, timp in care poti merge la coafor, la masaj sau la o sesiune de cumparaturi. Sau poate iti programezi o iesire la o cafenea cu o prietena ori alegi sa citesti o carte, pe un fundal cu muzica de relaxare.

Un alt lucru pe care il poti face pentru o stare de bine este sa iti planuiesti concediul. Studiile au aratat ca planurile de vacanta contribuie la relaxarea psihicului ca si concediul in sine. Doar simplul gand ca acele zile relaxante vor sosi ii incarca pe parinti cu energie pozitiva, ii ajuta sa fie mai veseli, sa faca lucruri frumoase impreuna cu copiii lor.

Lucruri care te ajuta sa te energizezi

- invata sa spui si "nu", sa iti setezi limite, ca sa nu ajungi la epuizare: de exemplu poti renunta sa stai o ora peste program la serviciu;

- gaseste-ti un nou hobby;

- daca te simti coplesit, nu ezita sa ceri ajutorul celor din jur.

Nu uita nici cat este de important sa iti petreci timp si cu partenerul de viata: de exemplu puteti sa mergeti intr-un weekend la munte, doar voi doi, iar urmatorul sfarsit de saptamana il veti dedica intregii familii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Timp liber parinti Relaxare mamici

Articole recomandate

Citeste si despre