Cum stiu daca ma supar prea tare pe copilul meu?

/ / Modificat: 2019-05-28
Cum stiu daca ma supar prea tare pe copilul meu?

Nimeni nu spune ca maternitatea este usoara. Pe masura ce copilul creste, cresc si provocarile si uneori consideri ca nu ai suficienta rabdare pentru a-l face sa se comporte bine.

Una dintre cele mai frecvente intrebari este: Ma enervez prea tare pe copilul meu? Exista anumite obiceiuri sau atitudini care iti pot arata daca esti cu adevarat "rea" cu micutul tau, dupa cum spune psihologul spaniol María Alejandra Castro Arbeláez.

Sunt prea suparata pe copilul meu?

Maternitatea este o experienta cu un continut emotional ridicat. Sentimentele sunt la suprafata si totul pare prea grav. Poate te simti vinovata ca ai tipat la copil cand se juca si facea galagie. Dar exista o mare discrepanta intre ceea ce simti:

Mai intai traiesti furie, apoi frustrare, mai tarziu durere si in cele din urma remuscari.

Din cauza acestor schimbari emotionale drastice, copilul sufera cel mai mult. De multe ori el nu intelege ce se intampla, de ce mama lui tipa la el si, dupa ce se infurie, il imbratiseaza. Este adevarat ca a fi parinte este o sarcina mai mult decat obositoare, dar cu o atitudine mai relaxata si odihna corespunzatoare vei ajunge sa vezi vezi acele "pozne" in alte moduri.

Se confrunta cu varsta lui "nu"

O alta intrebare foarte importanta de care ar trebui sa tii cont este varsta pe care o are copilul tau. In cele mai multe cazuri, "ma scoate din minte" apare atunci cand are vreo doi ani. In acea etapa, el deja incepe sa se opuna parintilor si sa spuna "nu" la tot.

Acest moment al dezvoltarii lui reprezinta o provocare pentru parinti, deoarece ei nu stiu cum sa-l faca sa se comporte "bine", adica in conformitate cu standardele adultilor. Desigur, acest lucru genereaza si mai multa iritabilitate si furie pentru ca nu-l poate controla pe cel mic.

In cele din urma, trebuie sa tii cont si de factorul social si de circumstantele externe pentru tine si familia ta. Responsabilitatile pe care le are o femeie in ziua de astazi nu sunt aceleasi cu cele de acum cateva decenii. Daca, in afara de faptul ca te ocupi de ingrijirea copilului si de treburile casnice, mai ai si serviciu, atunci presiunea este suplimentara. Problemele de la munca au adesea consecinte negative asupra relatiilor de familie.

Sunt prea suparata pe copilul meu: cum rezolv aceasta problema?

Odata ce ai identificat motivul pentru care esti atat de suparata pe cel mic, este timpul sa schimbi anumite obiceiuri si sa-ti imbunatatesti relatia pe care o ai cu el, dar si cu tine. Ca un prim pas, psihologul iti recomanda sa-ti controlezi furia, nu numai atunci cand esti cu cel mic, ci in orice moment si situatie. In acest fel vei evita "explozii" de furie si urlete. Numara pana la 10, respira adanc, inchide-te in camera ... Fa ceea ce ai nevoie, dar intoarce-te calma si cu mintea deschisa.

De asemenea, este bine sa dedici timp copilului. Adultii sunt, de obicei, prea ocupati pentru ei, ceea ce ar insemna sa faci abstractie de responsabilitatile pe care le consideri importante, pentru ca cel mai valoros lucru este sa petreci timpul cu micutul tau.

Profita de fiecare moment, bucura-te de jocuri, intelege ca nu trebuie sa-ti iesi din fire daca se murdareste sau lasa jucariile imprastiate peste tot, ca o dupa-amiaza de distractie in familie reprezinta cel mai bun plan, iar daca micutul face ceva "rau", nu este cu un scop anume.

Daca te simti vinovata cand te enervezi pe copilul tau, cel mai bun lucru pe care il poti face, pe langa faptul ca trebuie sa-ti ceri scuze cand nu ai dreptate, este sa pui in aplicare o educatie pozitiva. Adica, sa-l recompensezi atunci cand face lucrurile asa cum i-ai cerut tu. Vei vedea cum se schimba relatia voastra!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suparare copii Mama

Articole recomandate

Citeste si despre