Cum sa devii un parinte rabdator?

/ / Modificat: 2013-05-22
Cum sa devii un parinte rabdator?

Rabdarea e o virtute atunci cand esti parinte. Daca esti o fire rabdatoare atunci esti o norocoasa, daca nu, atunci trebuie sa devii! Dar cum nu exista parinti perfecti si nici copii tocmai ingerasi cand vine vorba de comportament,  uneori tot iti mai iesi din fire! Cum sa devii un parinte rabdator?

Exista si parinti care nu se pot controla, asemenea cititoarei noastre Floryleb care declara "nu ma pot controla deloc atunci cand copilul meu face o boacana. Tip la el si chiar ii dau peste manuta. imi pare foarte rau dupa aia, dar nu ma pot abtine... ma cuprinde o furie de necontrolat. Voi v-ati confruntat cu problema asta? Ce-ati facut?"

Rabdarea poate fi conoslidata si dezvoltata in timp. Este nevoie doar de putin antrenament pentru a o integra printre obiceiurile tale.

Numara pana la 10

Suna destul de banal, dar multi parinti sustin ca e un exercitiu care functioneaza. Atunci cand simti ca explodezi, numara pana la 10 incet, respirand adanc si lent. Se spune ca pana ajungi la 10, impulsul de a-ti iesi din fire dispare.

Respira adanc

Eventual, fa-o concomitent cu numaratul! Sau separat, daca doresti! Este necesar sa inspiri cat de mult aer poti, iar apoi sa expiri eliminand aerul usor.

Apuca-te sa scrii in jurnal

Noteaza-ti gandurile atunci cand simti ca iti pierzi rabdarea. Este si o metoda eficienta de descarcare, dar si de a deveni constienta de ceea ce simti. Cu cat devii constienta si intelegi mai bine ce simti, cu atat iti va fi mai usor sa le controlezi.

Vizualizeaza rezultatul eforturilor tale: un copil puternic si fericit

Uneori, n-ai suficienta rabdare sa te joci cu el atata timp cat si-ar dori. Alteori, esti prea obosita ca sa mai ii repeti a 20-a oara regula care spune ca trebuie sa isi faca patul dimineata sau sa isi stranga jucariile. E varsta la care ar fi bine sa il inveti sa scrie, sa numere sau sa citeasca, dar nu ai rabdare! Trebuie ca de fiecare data cand simti ca cedezi in a-l ajuta pe copilul tau sa creasca si sa se dezvolte armonios sa vizualizezi care este obiectivul tau in dezvoltarea lui, cum vrei sa fie el cand va fi mare si cat de importante sunt aceste reguli si activitati pe care le intreprinzi cu el.

Gandeste-te cat de bine ti-au prins tie, probabil, cand erai copil si cate ai avut de beneficiat de pe urma unor astfel de eforturi din partea parintior!

Imagineaza-ti ca mai este cineva prin preajma

Atunci cand simti ca cedezi (fie ca nu mai vrei sa il ajuti pe copil, fie ca te pregatesti sa iti iesi din fire), imagineaza-ti ca ai audienta sau spectatori. Iti vei stapani astfel mai usor impulsurile si reactiile! E un exercitiu de imaginatie eficient, daca te concentrezi suficient!

Ia o pauza din cand in cand

Lipsa de rabdare poate aparea si pe fondul extenuarii, asa ca uneori nu este vorba ca nu esti in stare sa ai rabdare cu micutul tau, ci ca organismul tau e prea surescitat. Inainte de a-ti iesi din fire in fata micutului si de a regreta, mai bine ia o pauza. Trimite si copilul in camera lui sau lasa-l sa se joace si pret de 30 de minute fa ceva ce iti place si te relaxeaza.

Sfaturile mamicilor din Comunitatea Copilul.ro pentru a fi mai rabdatoare cu cel mic

Giani: Si eu mai imi pierd rabdarea, dar strang din dinti, fiecare copil difera, are alta personalitate, eu nu rezolv nimic daca o cert sau chiar i-am dat o palmuta la fundulet, se supara pe mine si este maraita si oricum tot ca ea face. Asa ca am incercat sa fiu cat mai calma cu ea, radem, ne distram si atunci asculta si ca nu este voie. Eu stiu ca nu este bine sa le dam peste manuta, daca vrem sa avem copii destepti!

Stefi_jr: Buni nu se enerveaza niciodata, are atata rabdare si numai ea il face sa inteleaga ca nu e voie. Si eu mai tipam la el dar nu rezolvam nimic, cand tipam la el, tipa si el la noi si rade, asa ca am lasat balta tipatul ca numai il speriam. Dar de batut, nu sunt de acord.

Floryleb: Am citit foarte multe articole cu privire la educarea copilului. Peste tot se spune ca nici violenta si nici faptul ca tipi nu duce la nimic bun. Din contra, iti transformi copilul intr-un om cu personalitatea prea puternica, sa spun asa. Am vazut pe propria piele ca nu rezolv nimic. acuma ma asculta, dar dupa cateva ore sau chiar minute uita. Asa ca ca am ajuns la concluzia ca aceste metode, care erau foarte apreciate de catre mamele noastre, nu prea dau roade. Ma uit intr-adevar in ochisorii lui si imediat ma induiosez, asa ca mamelor, cand sunteti nervoase, asa ca mine, cateodata, sa va duceti in alta camera si sa bateti perna pana cand n-o sa mai puteti, iar cand va va vedea copilul vostru, va incepe sa rada si atunci veti uita de ce sunteti nervoasa.

 

Madyflo: Toti avem momente cand ne pierdem controlul, dar cu putin calm ne trece repede... mai ales cand e vorba de copilul nostru. Si eu ma mai enervez, dar cand simt ca nu ma pot stapani plec de langa el, il las putin singur si dupa ce ma calmez ma intorc si rezolvam impreuna problema.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rabdare parinti Emotii parinti Crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre